Protestele din 10 august au ecouri în Parlament. Încă din primele zile ale noii sesiuni, Opoziția îi cheamă la audieri pe cei responsabili, începând cu Carmen Dan. A cerut Opoziția și înființarea unei comisii de anchetă care să se ocupe de „aflarea adevărului” de la respectivele manifestații, însă propunerea lor a fost respinsă de deputații PSD și ALDE.

„Vrem să aflăm de ce jandarmii au dispersat protestatarii înainte de miezul nopții și au dat cu gaze lacrimogene cu mult înainte. Sunt foarte multe indicii care conduc la ideea că doamna Carmen Dan duce instituția în afara legii. Vă chemăm să-i facem măcar să răspundă politic pentru încălcarea legii, violențe împotriva semenilor noștri, să plece când încă nu s-au afundat de tot în mocirla nedemocratică”, a spus, în plen, liderul deputaților PNL, Raluca Turcan.

Comisia de anchetă este necesară, spune și liderul USR, Dan Barna. „Cetățeni pașnici au fost bătuți. Vinovații chiar trebuie să plătească, inclusiv în interiorul PSD. Chiar dintre voi sunt unii care spun, cu voce mai joasă, că Liviu Dragnea este cel vinovat”, a explicat el.

PSD nu se opune, de principiu. Așa s-au scuzat social-democrații, prin vocea lui Eugen Nicolicea. Ancheta privind protestele este de dorit, spune el, dar nu în forma dorită de liberali. Ca atare, au respins propunerea lor.

„Din start, voi ați stabilit că protestul e pașnic și că a fost reprimare, ceea ce e contrar unei comisii parlamentare. Înseamnă blocarea anchetei judiciare, e afectată imparțialitatea sistemului. PSD a dorit să facă anchetă parlamentară, dar PNL, printr-un joc de glezne, a spus că PSD vrea să blocheze. Dacă facem o comisie de anchetă, nu plecăm cu idei preconcepute”, a spus Nicolicea.

Democrația, redefinită de „Mitralieră”

În timp ce în Parlament, mai multe comisii încearcă să-i aducă pe cei responsabili să dea explicații, deputatul PSD Cătălin Rădulescu are o altă problemă de fond. Democratic vorbind, spune el, poporul are o singură cale de a-și spune cuvântul: alegerile.

„Ce avem noi de făcut, ne dă electoratul român. Când alții vor fi mai buni ca noi, care vor să facă mereu mitinguri în stradă, care e iarăși o mizerie, trebuie să arate poporului că sunt mai buni ca noi. Să iasă la vot, să câștige. Din 2017, suntem într-o presiune permanentă. Vi se pare normal, când câștigi cu un vot atât de popular, să nu fii lăsat să guvernezi? Atâtea mitinguri, atâtea discuții…nu e mai normal ca vocea asta a poporului să convingă poporul mai bun ca noi să meargă la vot? I-a împiedicat cineva să se ducă la vot?”, a spus, nervos, Cătălin Rădulescu, poreclit ”Mitralieră”.

Întrebat dacă poporul are voie să vorbească o singură dată la 4-5 ani, la alegeri, deputatul PSD a spus că da.

„Așa e democratic. Nu vă uitați așa, în toate țările din lume, asta e democrația. Mitingurile sunt autorizate în toate țările din lume, numai la noi sunt spontane”, a adăugat el.

Doar fostul premier Mihai Tudose, din partea Puterii, critică intervenția jandarmilor la protestele din 10 august.

„Nu trebuia să ajungem acolo. Iar folosirea forței, din punctul meu de vedere, ar trebui să se manifeste pin imobilizare. Da, imobilizare forțată, nu cu bastoane după cap”, a spus Tudose, la Parlament.

Urmărește-ne pe Google News