Oamenii de știință au fost izolați două săptămâni într-un hotel, la sosirea în orașul chinez Wuhan. La plecare, ei nu au dat nicio declarație jurnaliștilor prezenți la fața locului.

Miercuri, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că ancheta OMS în China cu privire la originile pandemiei de coronavirus trebuie să fie „profundă și clară”. „Este imperativ să ajungem la baza lucrurilor în apariția pandemiei în China”, a menționat ea, cu puțin timp înainte să înceapă investigația OMS.

Wuhan, locul unde anchetatorii internaționali ai OMS derulează cercetările, este primul oraș din lume plasat în carantină, pe 23 ianuarie 2020.

OMS: „Toate ipotezele sunt pe masă”

SUA au acuzat în multe rânduri China că ascunde adevărata origine a pandemiei. Cea mai recentă este declarația din 16 ianuarie a secretarului de stat Mike Pompeo, care a spus că boli asemănătoare COVID circulau deja în toamna anului 2019 printre membrii personalului Institutului de virusologie din Wuhan.

Totuși, reprezentanții OMS spun că este prea devreme să tragem concluzia că virusul își are originea în China.

Directorul pentru situații de urgență al OMS, Mike Ryan, a declarat, într-o conferință de presă, că „toate ipotezele sunt pe masă”.

Pe de altă parte, puterea de la Beijing desfășoară o amplă campanie de propagandă, care laudă răspunsul inițial la pandemie al regimului. Vineri, cinematografele chineze au difuzat un documentar patriotic pentru a comemora un an de la punerea sub carantină a orașului Wuhan.

Urmărește-ne pe Google News