Daniel Butunoi, parlamentar din 2012, este la al doilea mandat de senator. Înainte să facă parte din Legislativ, Butunoi a fost consilier județean și om de afaceri. Între 2012 și 2016 a condus Comisia pentru transporturi și energie și a fost membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Din 27 februarie 2018, Butunoi este președintele Comisiei parlamentare “de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea activității Directorului Serviciului de Protecție și Pază, Pahonțu Lucian-Silvan și a modului în care este posibil ca acesta să fi implicat instituția în activități care exced cadrului legal de funcționare”.

4 ani de „ofițerime”

Pe site-ul Senatului nu există un curriculum vitae din care să reiasă detaliat pregătirea și competențele sale profesionale. Potrivit informațiilor disponibile, la capitolul studii, senatorul ar fi din 1997, pe când avea 22 de ani, “licențiat în Management”. Aceste studii l-ar fi calificat drept economist. Nu este însă menționat numele universității sau al facultății absolvite. Tot la vârsta de 22 de ani devine “ofițer MApN”, funcție pe care o deține până în 2001.

Experiența profesională a senatorului PSD Daniel Butunoi (sursa: senat.ro)

În anul în care ar fi părăsit Armata, senatorul Butunoi intră în afaceri și politică, iar din 2009 devine “consilier de stat”. Nici în acest caz nu există detalii precum instituția în cadrul căreia a deținut această funcție.  În linii mari, acestea sunt singurele informații publice oficiale cu privire la trecutul celui care va prezida comisia care urmează să verifice activitatea directorului Serviciului de Protecție și Paza, Lucian Pahonțu. Detalii amănunțite despre senatorul Daniel Butunoi se găsesc în presa locală din Tecuci.

Solvabilitate “pe caiet”

Potrivit publicației Telegraf-expres, parlamentarul datorează Bancpost suma de 413.441 de euro pentru un împrumut neonorat din 5 decembrie 2007, iar Băncii Transilvania, suma de 176.187 de euro, pentru un împrumut contractat de senator pe firma sa SC Medlife SRL, în data de 17 decembrie 2007.

Cu alte cuvinte, senatorul a luat de la bănci aproape 600.000 de euro într-un interval de 12 zile. Din cauza acestor împumuturi, Daniel Butunoi ajunge ca în 2017 să fie executat silit. Ambele bănci au obținut în instanță recuperarea prejudiciului prin vânzarea vilei parlamentarului.

Proprietatea senatorului, evaluată la aproximativ 160.000 de euro, a fost scoasă la vânzare pentru prima dată pe 8 martie 2017, în favoarea Bancpost, dar nu a dorit nimeni să o achiziționeze în urma licitației. Asta deoarece imobilul este „grevat de sarcini în favoarea Băncii Transilvania”.

Publicatie de vanzare imobiliară (sursa: Telegraf-expres.ro)

Afaceri pe butuci și datorii la stat

Nici la capitolul afaceri, senatorul Butunoi nu stă prea bine. Pe bunurile şi indemnizaţia senatorului PSD au pus ochii şi creditorii firmei Precond SRL, societate aflată în procedură de faliment, la care Daniel Butunoi este acţionar 100%, notează publicația Telegraf-expres. Conform bilanţului pe 2016, SC Precond SRL înregistează datorii către creditori de peste 800.000 de euro. Printre aceștia se numără instituții de stat cum ar fi Primăria Municipiului Tecuci, Administrația Finanțelor Publice Galați și Banca de Export Import a României Eximbank S.A. În total, în dreptul statul român sunt trecute creanțe de peste 260.000 de euro.

Lista creditorilor Precond SRL (sursa: Monitorul Oficial al României)

O altă firmă la care este acţionar senatorul Butunoi, SC B Life 2004 SRL (fostă Medlife), înregistrează la rândul său pierderi, iar datoriile declarate sunt de peste 165.000 de euro.

Contactat de Liberatatea, senatorul a declarat că “nu sunt datoriile mele personale. Înainte de a intra în politică am fost acționar și am administrat două companii. Odată cu criza financiară au intrat în dificultate. E un minus al meu pe care mi-l asum.  Sunt credite pentru companii, nu sunt pe numele meu.” Cât privește plata restanțelor, Daniel Butunoi susține că “nu s-a oprit niciodată plata debitelor, dinspre mine ca persoana fizică către băncile debitoare din companie. Că nu pot sa le dau banii toți… veniturile mele ca persoana fizică nu se compară cu veniturile unei companii. Eu mă pun la dispoziția oricărei instituții din țara asta. Sunt un om curat, dacă am greșit poate am greșit fără știintă. Unii m-au acuzat că de ce nu am trecut aceste datorii în declarația de avere. Eu am trecut doar creditul de la Banca Transilvania unde am garantat cu un bun personal pentru această companie și numai pe acela trebuia să-l trec”.

Comisia „Pahonțu”

Pe 14 februarie, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a anunțat înființarea unei comisii de anchetă parlamentară care să cerceteze activitatea șefului Serviciului de Protecție și Pază, Lucian Pahonțu. Decizia a venit după o serie de declarații făcute în spațiul public de președintele PSD cu privire la o ipotetică implicare a directorului Serviciului în influențarea unor decizii politice sau în planul politic. Mai mult, la o zi după învestirea în funcția de premier, Viorica Dăncilă și miniștrii din cabinetul său au anunțat că renunță la Serviciile de Protecție și Pază.

Noua comisie de anchetă are 17 obiective. Printre acestea se numără “verificarea rapoartelor de activitate ale Directorului SPP din ultimii 5 ani”, “identificarea numarului de mandate de supraveghere video/audio solicitate” și “verificarea oricăror altor aspecte care reies din derularea lucrărilor comisiei și care sunt relevante pentru îndeplinire obiectivelor și scopului comisiei.”


Citește și:

 
 

Urmărește-ne pe Google News