Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, miercuri, să admită acţiunile disciplinare conexate formulate de Inspecția Judiciară împotriva judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuţa – judecător în cadrul Judecătoriei Constanţa.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs

„Admite acţiunile disciplinare conexate formulate de Inspectia Judiciară împotriva pârâtei Ioana Ancuţa Popoviciu – judecător în cadrul Judecătoriei Constanţa. În baza art. 273 alin.(1) lit. e) din Legea 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, aplică pârâtei Ioana Ancuţa Popoviciu sancţiunea disciplinară constând în „suspendarea din funcţie pentru o perioadă de trei luni” pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 271 lit. g) teza I şi art. 271 lit. s) teza a II-a din acelaşi act normativ”, se arată în minuta deciziei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Inspecţia Judiciară a anunţat, la începutul anului, că a început o acţiune disciplinară faţă de judecătoarea care a început dosarul accidentului de la 2 Mai.

Judecătoarea a fost recuzată din dosar, iar procesul a fost reluat cu un nou magistrat.

Ioana Ancuţa Popoviciu a fost acuzată de comportament nepotrivit de familiile victimelor

Ioana Ancuţa Popoviciu, care a fost desemnată să soluţioneze dosarul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai din vara anului trecut, în urma căruia doi tineri au murit, a fost acuzată de comportament nepotrivit de familiile victimelor şi de avocaţii acestora.

Primul termen în procesul lui Vlad Pascu a avut loc pe 22 februarie, la ora 9:00, la Judecătoria Mangalia. Dosarul a fost amânat pentru ora 12:30 deoarece Pascu avea termen şi la Tribunalul Constanţa, pentru a scăpa de arestul preventiv, dar acea cerere a fost respinsă.

La reluarea procesului, judecătoarea din dosar a constatat că Vlad Pascu nu are apărare deoarece unul dintre avocaţi s-a retras din dosar, iar celălalt a menţionat că protestează, fiind solidar cu acţiunea declanşată de Baroul Bucureşti şi a cerut ca următorul termen să fie acordat după 29 februarie.

Judecătoarea a dispus ca următorul termen să aibă loc pe 14 martie şi a emis o adresă către Baroul Constanţa, în vederea desemnării unui apărător din oficiu pentru Vlad Pascu, pe toată durata procesului.

Părinţii victimelor din accidentul provocat de Vlad Pascu au fost nemulţumiţi de atitudinea pe care aceasta a avut-o în sala de judecată. Astfel, ei au declarat jurnaliştilor că atunci când ea a intrat în sală ar fi mestecat gumă. Ulterior, judecătoarea a cerut buletinul tânărului mort în accidentul rutier despre care nu ştia că a decedat.

Al doilea termen de judecată a avut loc în 14 martie. Tatăl tinerei ucise în accidentul produs de Vlad Pascu şi-a exprimat nemulţumirea pentru că Vlad Pascu nu a fost adus la acel termen. Tatăl tânărului ucis în accident a mers cu fotografia fiului său în sala de judecată şi cu toate acestea judecătoarea l-a întrebat cine este.

La termenul următor de judecată, în 4 aprilie, Judecătoria Mangalia a respins cererea de schimbare a încadrării juridice în omor calificat.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au solicitat Curţii de Apel Constanţa strămutarea dosarului

În urmă cu câteva săptămâni, Consiliul Superior al Magistraturii a decis că nu se impune suspendarea judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu până la finalizarea procedurilor disciplinare, aşa cum solicitase Inspecţia Judiciară. Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare şi ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.

De asemenea, avocaţii familiilor victimelor accidentului de la 2 Mai au cerut recuzarea judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, iar cererea lor a fost respinsă. Totodată, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au solicitat Curţii de Apel Constanţa strămutarea dosarului, dar şi această cerere a fost respinsă.

De asemenea, judecătoarea formulase o cerere de abţinere, care fusese respinsă.

Consiliul Superior al Magistraturii a admis transferul judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu de la Judecătoria Mangalia la Judecătoria Constanţa, dosarul lui Vlad Pascu fiind preluat de către un alt magistrat.

Pe 11 octombrie 2023, procurorii din Mangalia au anunţat că Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.
„În sarcina inculpatului s-a reţinut că, în dimineaţa zilei de 19.08.2023, a condus pe drumurile publice un autovehicul, sub influenţa substanţelor psihoactive, iar la intrare în localitatea 2 Mai, a acroşat un grup de persoane care se deplasau pe marginea drumului. În urma impactului, a rezultat decesul numiţilor O.A.S. (21 de ani) şi D.R.M. (20 de ani), precum şi vătămarea corporală a numiţilor B.D.D. (18 ani), C.V.A. (20 ani) şi I.C.I. (20 de ani). De asemenea, se reţine că, după producerea accidentului, inculpatul a părăsit locul accidentului”, au transmis atunci procurorii.

Urmărește-ne pe Google News