Rieu, care a fost ultima dată în România în 2019, când a și acordat un interviu exclusiv pentru Libertatea, a trăit momente dificile. Nu a avut niciun venit în perioada pandemiei și nu și-a putut plăti cei 120 de angajați permanenți, din orchestră, cor sau administrație.
Virtuozul a dezvăluit că a primit un ajutor de zece milioane de euro de la statul olandez, „80 la sută din salarii, plus o sumă fixă pentru cheltuieli. Ca toate companiile din Olanda”.
„Găseam mai repede o vioară bună decât o orchestră așa de bună”
Muzicianul s-a gândit să-și vândă Stradivarius-ul din 1732 pentru câteva milioane de euro. „Știam că voi obține o vioară nouă mai repede decât o orchestră atât de bună. Mulți dintre muzicienii mei sunt cu mine de 30 de ani. Suntem o familie. Din fericire, nu a fost necesar să-mi dau vioara”, a declarat Rieu.
„Sunt foarte mândru că nu a trebuit să las pe nimeni să plece din orchestra mea”, a afirmat artistul. „Publicului îi este dor de muzică noastră veselă, fără griji. La fel, și eu, și orchestra mea”, a mai spus Rieu, care se bucură că poate cânta din nou, „fără griji”.
André Rieu este proprietarul unui castel, la Maastricht, care datează din 1452 şi este menţionat în romanul „Cei trei muschetari”, de Alexandre Dumas. Artistul deține domeniul de 25 de ani. Curtea castelului din Maastricht este vizitată de mii de turiști care ajung în orașul batav cu 150.000 de locuitori.
El a povestit că, în pandemie, a învățat spaniola și a început să facă prăjituri. Iar un serial TV german l-a ajutat să treacă de criza Covid: „Eu și Marjorie, soția mea, am urmărit The Doctors Every Day. Suntem fani ai show-ului”.
Foto: EPA