Cei doi europarlamentari vizați de ancheta belgiană sunt italianul Andrea Cozzolino şi belgianul Marc Tarabella, amândoi membri ai grupului social-democraţilor europeni (S&D).
„Răspunzând unei solicitări a autorităţilor judiciare belgiene, am lansat o procedură pentru ridicarea imunităţii a doi membri ai Parlamentului (European). Nu va exista nicio impunitate, absolut niciuna”, a anunțat pe Twitter preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
Following a request from the Belgian judicial authorities, I have launched an urgent procedure for the waiver of immunity of two Members of the European Parliament.
— Roberta Metsola (@EP_President) January 2, 2023
There will be no impunity. None.
Ea a cerut „tuturor serviciilor şi comisiilor să acorde prioritate acestei proceduri, în vederea încheierii ei pe 13 februarie”, atunci când va începe a doua sesiune plenară din acest an a Parlamentului European. Prima sesiune va fi în perioada 16-19 ianuarie, dar mecanismele birocratice europene nu ar permite finalizarea ei atunci, astfel că termenul avansat de Metsola este sesiunea din februarie.
Mai mulţi actuali şi foşti oficiali sau funcţionari europeni sunt inculpaţi în acest dosar legat de presupuse sume de bani oferite de Qatar, dar şi de Maroc, pentru a influenţa decizii ale instituţiilor UE, numele cele mai notabile fiind eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, demisă din funcţia de vicepreşedintă a Parlamentului European, şi partenerul ei de viaţă, italianul Francesco Giorgi, care este asistentul europarlamentar al lui Andrea Cozzolino.
Eva Kaili şi Francesco Giorgi se află în prezent în arest preventiv în Belgia, la fel şi fostul eurodeputat socialist italian Pier-Antonio Panzeri şi Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unui ONG.
Scandal de corupție în Parlamentul European
Parlamentul European este zguduit de un scandal de corupţie de când Eva Kaili, eurodeputata socialistă greacă în vârstă de 44 de ani, unul dintre cei 14 vicepreşedinţi ai instituţiei, a fost arestată într-un scandal de corupție la finalul anului 2022.
Concret, Kaili este suspectată că a fost plătită de Qatar pentru apărarea intereselor acestui emirat care a organizat Campionatul Mondial de fotbal.
Eva Kaili a fost inițial dusă la audieri la Bruxelles, în seara zilei de 9 decembrie 2022, în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupţie în care este implicat Qatarul, a informat AFP.
Pe 11 decembrie, Eva Kaili a fost arestată și inculpată oficial, în Belgia. Procuratura federală din Belgia a anunțat că a recuperat 600.000 de euro în numerar și a confiscat calculatoare și telefoane mobile. În total, patru persoane au fost încarcerate pentru „apartenenţă la o organizaţie criminală, spălare de bani şi corupţie”, a precizat Parchetul Federal într-un comunicat.
Eurodeputata nu a putut beneficia de imunitatea sa parlamentară, deoarece infracţiunea de care este acuzată a fost constatată „în flagrant delict”.
ivryernest • 02.01.2023, 21:29
În schimb ei, n-au avut nevoie de nici o "procedură" ca să-și umple buzunarele...