Timp de 4 ani, fetiţa a suportat nenumărate şedinţe de radio şi chimioterapie, toate însă doar cu efecte temporare. Apoi, în februarie 2014, analizele au indicat, culmea, o creştere e tumorii. A fost momentul în care medicii de la Spitalul Universitar pentru Copii din Zürich au decis să o supună totuşi unei intervenţii chirurgicale. Andreea a trecut cu bine peste operaţie, însă formaţiunea nu a putut fi extirpată în întregime, iar biopsia a relevat un diagnostic cumplit: ependimom celular, o tumoră cerebrală cu o patologie rară.
Din ianuarie 2014, Fundaţia Ringier şi cititorii ziarului Libertatea îi sunt aproape Andreei în încercarea de a depăşi verdictul crunt care s-a abătut asupra ei, oferindu-i de câte ori au putut ajutor financiar pentru investigaţii şi tratamente pe care medicii le consideră potrivite pentru patologia ei.
Starea Andreei s-a îmbunătăţit vizibil după un tratament inovativ urmat în Germania, în noiembrie. “Când am fost, în ianuarie, în Germania, Andreea a mers ţinută de mână circa 2 km, distanţă pe care înainte o parcurgeam doar apelând şi la scaunul cu rotile. Mersul îi este mult mai sigur, nu mai are tremurul picioarelor şi nu se mai dezechilibrează. În continuare are probleme la urcatul şi coborâtul scărilor, unde are nevoie de ajutor, dar mai puţin ca în trecut”, ne-a spus Gabriel Dumitran.
Are nevoie de 9.000 de euro o dată la două luni
Vestea care-i dă speranţe că totul se va sfârşi într-o zi este faptul că la ultimul RMN, făcut în decembrie 2015, tumora era stabilă ca dimensiuni şi existau uşoare semne că tratamentul acţionează pozitiv. Pentru ca acest progres să continue însă, tatăl mărturiseşte: “Avem nevoie de ajutor permanent, deoarece la fiecare două luni trebuie să mergem la o clinică din Germania pentru un tratament complementar de 12 zile, care costă, cu transport cu tot, circa 9.000 de euro”.
Desenele Andreei sunt inspirate din cărţi, desene, sau din realitate. În portretul de mai jos a surprins-o pe una dintre doctoriţele care au avut-o în grijă, Monica Dragomir, şefa secţiei de Oncologie pediatrică de la Institutul Oncologic Bucureşti
Suferinţa de a nu merge la şcoală
Andreea a fost mereu premiantă şi chiar şi după ce i-a fost descoperită boala a continuat să ţină pasul cu colegii săi şi să meargă la şcoală, în perioadele de pauză de la tratamentele chinuitoare la care era supusă. Acum însă, a crescut, e deja o mică domnişoară. “Într-o zi ne-a spus că ea nu mai calcă în şcoală cât timp se află în situaţia actuală. Ne tot întreabă dacă va mai putea să meargă normal, dacă va slăbi, întrucât medicamentele au produs o creştere în greutate. Numai ea şi Dumnezeu pot şti ce este în sufleţelul ei”, ne-a spus tatăl.
Aşadar, de un an şi jumătate, Andreea a ales să urmeze învăţământul la domiciliu sau în spital. Din când în când, mai vin unii colegi să o viziteze. Anul trecut a fost chiar şi întreaga clasă împreună cu câteva profesoare drage. A fost o zi frumoasă pentru Andreea. În rest, când nu e la spital, Andreea desenează. Ne-a oferit nişte desene pentru cititorii ziarului Libertatea care au ajutat-o prin donaţii şi care vor continua să o ajute în lupta ei pentru o viaţă normală. Tuturor le transmite că are voinţă să redevină o elevă exemplară şi să întoarcă şi ea binele făcut, când va fi privită ca un om normal şi când tot răul va dispărea ca un fum.
Greu să auzi vorbele astea de la un copil de nici 15 ani… Tatăl completează: “Nu ştiu ce aş mai putea să vă spun tuturor, dar vă mulţumim din suflet pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului şi sper să ne fiţi încă aproape pentru că avem încă nevoie de sprijin ca să putem lupta pentru Andreea. De unul singur, nu reuşesc”. Cu un SMS de 2 euro la 8828 sau cu o donaţie în contul afişat o puteţi salva pe Andreea Dumitran.
Cum poţi ajuta
Redirecţionează 2% din impozitul pe venit către Ringier Foundation Cod de identificare fiscală 22962839
Donează 2 euro*
Donează în conturile Fundaţiei Ringier
RO29 RZBR 0000 0600 1552 6176- RON
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177- EURO, deschise la Raiffeisen Bank
*Suma alocată cauzei este de 2 euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Telekom şi Orange, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reţinută la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite în reţeaua Vodafone, utilizatorii nu plătesc TVA.