„Acei mafioți pe care îi știm noi din filme, care trăgeau cu mitraliera pe stradă, în stânga și-n dreapta, nu mai există. Mulți spun că, de fapt, mafioții au îmbrăcat costume și-au pus cravată și acționează altfel. Dacă ne uităm la rețelele acestea care cer acum taxă de protecție (pizzo), atunci în comparație cu ce se întâmplă acum 30 de ani, poți spune că ei sunt găinarii mafiei”, a precizat Andreea Archip.

Oamenii de afaceri din Peninsulă sunt obligați în continuare să plătească o taxă de protecție numită „pizzo”.

Oamenii se izbesc de această realitate. Plătesc o taxă de protecție, fără să primească protecție.

Jurnalista Libertatea Andreea Archip:

Sicilienii au creat o asociație prin care luptă împotriva mafiei. Au o rețea prin care fac publice afacerile care nu mai plătesc bani mafioților, astfel încât clienții să aleagă doar comercianții care au avut curajul să spună „adio pizzo!”.

Jurnalista Libertatea a spus despre inițiatorii mișcării „Adiopizzo” că sunt niște tineri curajoși, care nu s-au ferit să spună… „nu mai vreau să plătesc. Poți să mă ameninți, eu te denunț”.

„Ei merg și prin școli, ca să îi învețe pe copii să îi denunțe pe mafioți, pentru că și-au dat seama că trebuie să meargă la rădăcina problemei. Astfel contratacă cu cea mai eficientă armă, educația, chiar dacă e un proiect pe termen îndelungat. Dar ei au răbdare”, a mai spus Andreea Archip.

Au lansat chiar și o petiție, prin care cer siguranta pedepsei. Concret, cei care sunt implicați în operațiuni mafiote să nu mai benificieze de eliberare condiționată, pentru că cei mai mulți ies din închisoare după un an sau doi.

„Mafia de acum este reală, are o altă față, o mască mult mai umană, dar ea există”, a concluzionat jurnalista Libertatea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News