Andreea Marin Bănică a plecat, la sfârşitul săptămânii trecute, într-o nouă aventură africană. Aflată în plină campanie umanitară, vedeta de televiziune a livrat pe continentul african peste 1,7 milioane de vaccinuri. Ea a realizat, în exclusivitate pentru Libertatea, o corespondenţă chiar de la faţa locului.



„Mă aflu în Cote dIvoire, un tărâm african pe care nu am mai păşit până acum şi e unul dintre cele mai sensibile şi, totodată, optimiste momente de când s u n t alături de UNICEF. Spun asta pentru că, după ce România a intrat, acum câteva luni, pentru prima oară într-o campanie mondială de eradicare a unei boli (tetanosul), suntem acum la finalul primei etape care a depăşit aşteptările: estimarea iniţială a fost că românii vor putea aduna, prin campania «1 pachet = 1 vaccin», bani pentru un milion de vaccinuri pentru nou-născuţii şi mamele din Africa, unde aceştia mor cu zecile de mii, anual, din pricina unei boli care la noi acasă este atât de uşor prevenită (în România, vaccinul este gratuit). În prezent, la fiecare 3 minute, un nou-născut moare pe Pământ din pricina tetanosului şi 17 ţări din cele 47 afectate la nivel mondial sunt pe continentul negru.

Surpriza a venit din faptul că estimarea a fost cu mult depăşită: mamele şi taţii din România au fost foarte sensibilizaţi de mesajul campaniei, astfel încât s-au adunat în final bani pentru peste 1.700.000 de vaccinuri. Călătoria echipei Pampers – UNICEF în Africa, din acest moment, are un scop practic: nu ne aflăm aici doar pentru a conştientiza şi a surprinde imagini pentru un documentar care să arate o realitate dură, ce nu are rezolvare fără un efort internaţional, ci de data aceasta începem campania de vaccinare în masă. Avem bucuria de a vedea, în sfârşit, zâmbete şi speranţa pe chipul multor mame, care nu mai au suflet pentru a retrăi drama pierderii copiilor lor. Au simţit neputinţa de a-i ajuta, de a-i salva, când micuţii s-au stins în braţele lor din pricina bolii, dar acum au o altă speranţă de viaţă pentru nou-născuţi. E incredibil să constaţi că în 2009, în atâtea ţări, se mai moare din pricina unei boli ce poate fi atât de uşor prevenită”.

«E important să preţuim ce avem acasă»

“Mă aflu aici alături de atâtea personalităţi ce poartă mesajul campaniei în mai multe ţări ale lumii, dar şi de Mamele – Ambasadori, alese în timpul acestei acţiuni de amploare.

Pentru România, Mama – Ambasador a fost aleasă Tanţa Nedelcu, de 39 de ani, din Tichileşti, Brăila. Ea mi-a mărturisit, după prima zi petrecută în Africa, că această experienţă îi va schimba definitiv modul de a privi viaţa de acum înainte: – Când am văzut cât de important e un strop de apă aici sau ce înseamnă pentru un doctor să fie nevoit să ţină în mici lăzi frigorifice vaccinurile primite şi să le facă urgent pentru a nu se deteriora din pricina căldurii, pentru că nu există curent electric în clinică, am înţeles cât de important e să preţuim ceea ce noi avem acasă fără probleme şi uităm cum ar fi să trăim fără aceste lucruri.-

Tanţa ne-a surprins: a venit din România pregătită cu un sac de păpuşi pentru copiii de aici, chiar dacă posibilităţile ei financiare nu sunt ridicate. Ea îmi oferă zi de zi, aici, o lecţie de viaţă. Ăsta e avantajul voluntariatului alături de UNICEF, întâlneşti oameni, fie de la tine de acasă, fie din colţuri de lu me despre care nu ştiai nimic până în prezent, care îţi îmbogăţesc viaţa”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News