Întrebat la briefingul de presă de joi, 25 martie, de la Palatul Victoria, ce doctori vor trata cazuri COVID, în afara celor specializați, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a răspuns că este vorba despre „specialități medicale și chirurgicale”.

Andreea Moldovan a explicat că „s-a dorit să fie un cadru legal pentru desfășurarea unei astfel de activități, atunci când este necesară” și că pentru specialitățile de boli infecțioase și pneumologie „s-au identificat specialități înrudite, complementare, de tipul cardiologiei sau bolilor interne sau alergologiei, unde medicii care tratează de obicei și afecțiuni respiratorii pot să ajute și în tratamentul pacienților cu infecție COVID”.

Întrebată dacă un medic dermatolog ar putea trata un bolnav COVID, Andreea Moldovan a replicat că acest lucru s-a mai întâmplat: „Medici dermatologi au tratat pacienți cu COVID, acum vor avea un cadru care să îi absolve de repercusiuni de tip malpraxis în acea situație. Cu condiția desfășurării unui act medical corect”.

Referitor la faptul că sunt pacienți COVID tratați de medici care nu au specializarea necesară, Andreea Moldovan a spus că acest lucru este cauzat de faptul că numărul cazurilor de infecție COVID poate să fie mare, „astfel încât acele colective mici de pneumologi sau de boli infecțioasă sau de urgențe să nu fie suficiente să poată îngriji corect toți acești pacienți”.

„Numărul de medici de boli infecțioase, de pneumologi, de ATI, de urgență este limitat. Pentru pregătirea unui medic specialist este nevoie de cei 6 ani de facultate, 5 de rezidențiat, 5 de specialitate, după care trece în rândul medicilor specialiști. Astfel încât nu vom putea niciodată de azi pe mâine să scoatem pe bandă rulantă medici noi din alte specialități”, a mai spus Andreea Moldovan.

Potrivit ministrului sănătății Vlad Voiculescu, această regulă va fi valabilă doar pe durata stării de alertă.

Urmărește-ne pe Google News