„Practic există posibilitatea apariției infecției dacă aceasta era în incubație înaintea efectuării vaccinului. Au fost situații și în alte țări, dar și la noi de administrarea vaccinului în paralel cu o testare care a revenit ulterior pozitivă. În astfel de situații nu se recomandă a doua doză, considerându-se că prima doză plus îmbolnăvirea asigură un nivel de imunitate corespunzător pentru persoana respectivă”, a explicat Andreea Moldovan în conferința de presă de miercuri.
Aceasta a mai spus că abia la 30 de zile după vindecarea bolii se va relua administrarea celor două doze de vaccin.
De asemenea, Valeriu Gheorghiță a precizat marți că în astfel de situații persoana infectată trebuie să aștepte o lună până la primirea serului.
„Dacă o persoană este depistată, dacă este diagnosticată cu infecţie SARS-CoV-2 după efectuarea primei doze, evident că se aşteaptă vindecarea bolii şi la un interval de circa o lună se poate efectua rapelul sau se reia schema complet, dacă perioada dintre prima doză şi doza de rapel depăşeşte intervalul de 6 săptămâni, de 42 de zile”, a transmis, marți, coordonatorul campaniei de vaccinare.
Acesta a mai spus că a cerut un punct de vedere oficial şi de la compania Pfizer, având în vedere că datele de eficacitate la acest moment sunt disponibile pentru administrarea celor două doze.
La începutul lunii ianuarie, un medic, un asistent și un cadru auxiliar de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara au fost confirmați cu COVID după ce li s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer.
Managerul unităţii medicale, medicul Cristian Oancea, a declarat atunci că cei trei se aflau în cursul bolii când au primit vaccinul, dar că nu prezentau simptome.
Andreea Moldovan a declarat însă, miercuri, că la noi nu au fost astfel de cazuri raportate, iar dacă apar astfel de cazuri pozitive, ele intră pe traseul cazurilor pozitive cu analiză, carantinare, urmărire ulterioară.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro