Zeci de investigații RMN, sute de ore de chimioterapie, alte câteva zeci de ședințe de radioterapie, la care se adaugă controalele medicale de rutină efectuate la intervale bine stabilite de timp.
La asta se rezumă ultimii zece ani din viața Andreei, o elevă foarte talentată la desen, dedicată studiului, care nu coboră sub nota 10 la nici o materie. Trista poveste a fetei, acum elevă eminentă a Colegiului Național ”Nicolae Grigorescu” din Câmpina, a început când avea ceva mai mult de opt ani.
Scăderea poftei de mâncare, kilogramele date jos extrem de rapid, vărsăturile, starea generală proastă pe care o acuza copila i-au făcut pe părinți să o ducă la medic.
A ajuns în Germania pentru că aparatele de radioterapie erau stricate în România
”Atunci, în noiembrie 2009, fetița noastră a fost diagnosticată cu tumoră trunchi cerebral infiltrativă. Cancer la creierul mic… Ne-au spus că tumora e inoperabilă și, drept urmare, am început rapid ședințele de chimioterapie. Cele de radioterapie nu le-am putut face în România pentru că, la vremea aceea, aparatul de la Fundeni era stricat…
Așa am ajuns în Germania, la Bonn. În doar câteva zile, prietenii ne-au ajutat să strângem 25.000 de euro pentru tratament”, rememorează Gabriel Dumitran, tatăl, Andreei, cum a început totul.
Operată pe creier în Elveția, inoperabilă în România
Tratamentul la care Andreea a fost supusă de medicii germani părea să fie cel salvator atâta vreme cât tumoarea s-a micșorat considerabil, iar starea sănătății ei s-a ameliorat.
Însă, după doi ani de chimioterapie făcută în România și alți doi în care copila a fost doar ținută sub strictă supraveghere, boala a recidivat. A urmat o operație pe creier extrem de dificilă, efectuată în Elveția, dar și alte ședințe de chimio și radioterapie efectuate în România.
Când corpul fetei a dat semne de oboseală, iar riscul infecțiilor era major, specialiștii au redus concentrația tratamentului care, sperau toți, urma să ”topească” tumoarea din ceafa Andreei.
Tratamentele extrem de dure, dar și operația pe creier au lăsat însă urme adânci: o semipareză pe partea stângă, care face imposibilă o deplasare normală, fără sprijin din partea cuiva, kilograme luate în exces, slăbirea vederii și sindromul Cushing.
Andreea trăiește de zece ani cu tumoarea de la cap
Ca în mai toate cazurile extrem de grave, oncologii români le-au transmis părinților Andreei, și nu o dată, că nu mai e nimic de făcut pentru fată. Să se pregătească pentru ce e mai rău. Le-au spus că, practic, cărțile de medică s-au terminat pentru Andreea.
Ei însă nu au renunțat și, ani de-a rândul, s-au agățat cu disperare de orice șansă care le-a ieșit în cale pentru a-și salva copila. Așa, au ajuns la ”Fachklinik Dr. Herzog”, o clinică oncologică din Germania unde Andreea face tratament o dată la trei luni sau o dată la șase luni, în funcție de evoluția stării sale de sănătate.
Însă, costul de 9.000 de euro pentru fiecare etapă de tratament și investigații gândite pe durata a 12 zile este unul uriaș pentru bugetul soților Dumitran, ambii ingineri.
”Numai eu mai lucrez, fac naveta de la Câmpina la Ploiești. Soția a abandonat serviciul pentru a fi asistentul personal al fetiței noastre. Pentru noi, acești 9.000 de euro de care avem nevoie la fiecare câteva luni sunt sume uriașe pe care nu avem cum să le strângem fără ajutorul oamenilor cu suflet, pe care îi rugăm să ne fie alături. Această clinică este singura șansă a fetiței noastre, pentru că în România ne-au spus, încă de acum zece ani, că nu mai are nici o șansă. Oprirea tratamentului poate însemna pierderea fetiței ”, ne-a spus Gabriel Dumitran.
Cei care doresc să o ajute pe Andreea, o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «ANDREEA».
Pentru sume mai mari se pot face depuneri în conturile Fundaţiei Ringier:
RO29 RZBR 0000 0600 1552 6176- RON
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177- EURO, deschise la Raiffeisen Bank
Redirecţionează 2% din impozitul pe venit către Ringier Foundation, Cod de identificare fiscală 22962839
*Suma alocată cauzei este de 2 euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Digi Mobil, Orange şi Telekom Romania Mobile, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reţinută la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite, în reţeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.
ACȚIUNE UMANITARĂ FINANȚATĂ ȘI PUBLICATĂ DE FUNDAȚIA RINGIER
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro