Potrivit oficialului, 6.419 dintre solicitări, adică 75,93% din total, au fost soluționate, dintre care 1.082 doar în ultimele 24 de ore.
În cele mai multe dintre cereri, 4.102, cetățenii au solicitat asistență pentru emiterea certificatului digital. În alte 1.255 de cazuri a fost vorba despre completarea greșită a datelor din platforma certificat-covid.gov.ro, date care au fost corectate de specialiștii din Grupul Operațional, 705 cereri au fost de competența Institutului Național de Sănătate Publică, fiind vorba despre introducerea în Registul Electronic Național de Vaccinări (RENV) a dozelor de vaccin administrate în alte țări, iar alte 329 de solicitări au fost rezolvate de reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică, în condițiile în care vizau neconcordanțe cu datele din aplicația “Corona-Forms”.
Au existat și 28 de situații în care oamenii au cerut modificarea unor date personale, cazuri care au fost soluționate de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Andrei Baciu mai anunță că, în prezent, 2.034 de solicitări sunt în lucru.
Dintre acestea, ”1.346 pot fi rezolvate doar după ce solicitanții trimit documentele indicate de cei din Call-centre. Dacă în 4 zile cetățenii nu transmit aceste documente în format electronic, sistemul va genera automat câte o notificare pentru fiecare caz în parte; 688 sunt în curs de rezolvare; 459, în analiză la Grupul Operațional din cadrul Ministerului Sănătății; 209, în analiză la Registrul Electronic Național de Vaccinări; 16 au fost transmise spre rezolvare DSP; 4 au fost transmise Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date”, mai menționează secretarul de stat.
Persoanele care se confruntă cu probleme în privința eliberării certificatului digital EU privind COVID pot apela la Centrul de Suport, la numărul 021.414.44.25.
Platforma de unde poate fi descărcat certificatul digital a devenit operațională începând din 1 iulie. Documentul, menit să faciliteze călătoriile pe teritoriul blocului comunitar, atestă că o persoană a fost vaccinată anti-COVID-19, că a fost testată negativ sau că a trecut prin boală în ultimele șase luni.
Informațiile din certificat sunt cuprinse într-un cod QR, care poate fi prezentate în format electronic, pe telefonul mobil sau tabletă, sau poate fi imprimat.
Certificatul nu este un document de călătorie și nu este obligatoriu „însă posesia certificatului vă va ușura călătoriile. De exemplu, ar putea să vă scutească de carantină”, au transmis reprezentanții Parlamentului European.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro