„România a mai trecut un test! Sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit, iar conectarea la serverul blocului comunitar european s-a realizat cu succes. În plus, colegii de la STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale – au reușit să pună la punct și aplicația de verificare, ceea ce a permis țării noastre să efectueze testul complet, iar rezultatul a fost unul foarte bun”, a scris secretarul de stat din Ministerul Sănătății pe Facebook.
În afară de România, au mai făcut verificări pentru interconectarea sistemelor informatice încă trei ţări: Polonia, Portugalia şi Letonia. Alte 17 state europene au testat deja cu succes noul certificat european.
„Verificarea pentru emiterea certificatului se va realiza simplu și rapid:
- din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19;
- din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2”, arată Andrei Baciu.
„Certificatele verzi digitale UE sunt gratuite şi vor facilita călătoriile în blocul comunitar european fără restricţii epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mişcare. Documentul va putea fi tipărit sau folosit direct de pe telefonul mobil. În acest fel, timpul de aşteptare în aeroporturi va fi extrem de redus, doar cât este scandat codul QR. Acest certificat ar urma să fie disponibil în Uniunea Europeană de la începutul lunii iulie”, a mai scris Baciu.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a anunţat, miercuri, că testarea de interconectare privind certificatele digitale ale UE privind COVID a fost realizată cu succes.
STS a mai prezentat și propunerile UE privind forma documentelor pentru cele trei tipuri de situații: persoane vaccinate, persoane recuperate după COVID și persoane care au un test negativ în ultimele 24 de ore.
Pașaportul COVID va fi disponibil de la 1 iulie. Certificatele vor dovedi dacă o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, dacă a fost testată negativ pentru infecție sau dacă s-a recuperat după ce a trecut prin boală.