Andrei Covaci este elev în clasa a VI-a la Colegiul „Emanuil Gojdu” din Oradea. Deși are doar 12 ani, băiatul concepe în timpul liber aparate inteligente. Asta nu înseamnă că neglijează școala, pentru că, recent, s-a întors cu o medalie de bronz de la Olimpiada națională de fizică, relatează ebihoreanul.ro.
Andrei s-a remarcat după ce a câştigat locul doi la un concurs internaţional cu invenția sa. Este vorba despre un dispozitiv care detectează concentrația de dioxid de carbon din aerul aflat într-o încăpere.
„Am pus în practică o idee care mi-a venit după ce tatăl meu mi-a spus că există legi europene care stabilesc limitele de dioxid de carbon din sălile de clasă”, povesteşte copilul.
Andrei Covaci, elevul din Oradea care a inventat un detector de poluare, visează la o carieră în domeniul IT
Micul inventator a aflat de pe internet că în Statele Unite se fac periodic verificări cu privire la nivelul de dioxid de carbon din școli. Atunci, Andrei a fost curios să afle dacă nivelul dioxidului de carbon din camera sa de acasă este în limitele prevăzute de lege.
Copilul s-a documentat și a cumpărat de pe internet mai mulți senzori. I-a programat cu ajutorul mai multor formule matematice în așa fel încât să se aprindă un beculeț roșu atunci când este atinsă o anumită concentrație de dioxid de carbon.
Dispozitivul, pe care l-a botezat simplu „Monitor de CO2”, poate funcţiona cu o baterie sau conectat la un laptop, caz în care ar putea chiar să trimită un SMS de alertă.
Modest, puștiul a povestit că a devenit pasionat de robotică în urmă cu trei ani. Atunci s-a alăturat unui grup, în care mai mulți voluntari predau copiilor cursuri de informatică fără să ceară vreun ban. Așa, spune Andrei, că a învățat să conceapă site-uri de internet, aplicații sau chiar jocuri pe calculator.
„La CoderDojo (grupul de informatică) am aflat câtă muncă este în spatele unui joc video”, a povestit băiatul, care mărturisește că a fost încurajat și de părinții săi, IT-iști de profesie.
În toamna lui 2016, Andrei s-a înscris în grupa de robotică, dornic să afle secretele dispozitivelor inteligente. Băiatul din Oradea nu se plânge când are de-a face cu noțiuni mai complicate.
„Nu e greu, pentru că îmi place. În plus, la CoderDojo nu-i ca la şcoală, cu o programă fixă. Aici facem proiectele care ne interesează”, explică băiatul.
Andrei nu are de gând să se oprească aici. Vrea să realizeze un ghiveci inteligent, care, cu ajutorul mai multor senzori, poate să indice nivelul de umiditate, calitatea solului și alte elemente care să ajute la creșterea plantelor.
sursă foto: ebihoreanul.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro