„Am venit aici ca să găsesc soluții pentru tinerii pe care îi reprezint. Am primit multe felicitări, dar au fost și oameni care au întrebat «al cui e copilul?». Al nimănui, sunt aici exclusiv datorită CV-ului meu. (…). Tinerii din orașul nostru sunt minunați – avem inclusiv o echipă de robotică, FTC WATT’s UP, care a participat la concursuri în SUA -, dar nu au avut parte de susținere până acum”, spune Andrei Grecu, într-un interviu pentru Școala 9, o platformă publicistică având ca temă educația, fondată și finanțată de BRD, dar scrisă de jurnaliști independenți.
Postarea de pe Facebook a Elenei Lasconi, în care îl prezenta din noua poziție de consilier al său, a devenit virală și Andrei este încă uimit de reacțiile celor din jur. „Un tânăr de numai 20 de ani deștept, pasionat și activ în societatea civilă”, l-a descris Lasconi.
CV-ul lui e plin de activități extrașcolare
La 7 ani juca tenis de masă, la 10, mergea la concursuri prin toată țara. Când a ajuns la liceu, primul lucru pe care l-a făcut a fost să intre într-o trupă de teatru. S-a alăturat apoi clubului de debate al școlii.
Așa am descoperit cât de tare e să faci ceva extra pe lângă școală și mi-am dat seama că nu vreau să rămân un om mediocru și că vreau să fac cât mai multe lucruri.
Andrei Grecu, consilier al primarului de Câmpulung Muscel, Elena Lasconi
Asta i-a deschis apetitul pentru voluntariat. A făcut în liceu tot ce era „extra”. „Eu mă băgam și fără să știu despre ce e vorba și mă descurcam cumva”, povestește Andrei.
În clasa a XI-a, a făcut voluntariat într-un centru pentru copii cu autism, apoi, împreună cu un ONG francez, a început să facă activități cu copiii dintr-un centru de plasament din oraș. A organizat festivaluri de muzică, crosuri caritabile și în ultimul an de liceu și-a descoperit pasiunea pentru poezie.
Vrea să aducă tinerii înapoi în oraș
Câmpulung Muscel e un oraș mic, cu aproximativ 30.000 de locuitori. Tinerii au migrat în orașele mari, iar populația a îmbătrânit. „Nu prea ai ce face aici”, explică Andrei, care vrea să schimbe macazul și să-i aducă pe cei de vârsta lui înapoi în oraș.
Și-ar dori un parc de skateboard, un cinematograf, cursuri de time management și, de ce nu, trasee de mountain bike și un târg de facultăți. Unele dintre aceste propuneri i-au venit chiar de la copii, fiindcă și-a făcut publică adresa de e-mail. „Spun ce visez eu la o zi după ce am ajuns aici. O să mă lovesc de multe bariere, sunt multe piedici la nivel legal. Realitatea e că nu se pot face toate deodată, am nevoie de puțin timp”, spune acesta.
Citește în continuare povestea celui mai tânăr consilier al unui primar din România și ce vrea să facă el pentru tinerii din Câmpulung Muscel, pe Școala 9.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro