- O altă ”afacere” a lui Kadas și a clanului Alexa era aceea prin care obțineau locuințe, dând afară bătrâni din case după ce le lăsau sicriul la poartă.
- La 10 luni după dezvăluirile din Libertatea, DNA l-a reținut pe Kadas, în lotul celor 12 manageri de spital, politicieni și oameni de afaceri într-o afacere de achiziții supraevaluate ale spitalelor de care Kadas ajunsese să răspundă în numele Consiliului Județean Brașov!
Cel mai sonor nume reținut de DNA la Brașov e consilierul local, demisionar din PNL, Andrei Kadas.
Marius Andrei Kadas Iluna apare printre cele 12 persoane reținute de DNA pentru 24 de ore în scandalul achizițiilor supraevaluate în pandemie. El e acuzat de trafic de influență și instigare la abuz în serviciu în calitățile sale de
- consilier judeţean şi preşedinte al comisiei pentru sănătate, protecţia copilului şi a persoanelor adulte în cadrul Consiliului Judeţean Braşov;
- preşedinte al Consiliului de Administraţie al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov.
Kadas este același politician care, pe 13 februarie 2020, folosind televiziunea proprie, lansa acuza că mascații i-au intrat peste copii în casă după ce „au greșit adresa”.
În câteva ore, poliția din Brașov a devenit motivul ironiei naționale, posturile de televiziune prezentând în buclă imaginile.
Libertatea a aflat însă că adresa nu era una greșită, ci doar una la care apăreau firme ale interlopilor Alexa și ale lui Kadas. Mai mult, mascații vorbiseră civilizat și în liniște conform imaginilor pe care ziarul le-a publicat.
Redacția a publicat și imagini în care unul dintre frații Alexa apărea în curtea respectivei case, între politician și interlop fiind vechi relații de afaceri, cu 6 firme în care Kadas și capii interlopi Alexa au lucrat împreună, conform termene.ro
Pe 22 februarie, în urma informațiilor publicate de ziar, Kadas demisiona din PNL înaintea unei întâlniri a liberalilor brașoveni cu Ludovic Orban.
Cum luau case
Dezvăluirile redacției au continuat. Pe 4 martie, o familie din Brașov a arătat cum iau case membrii clanului Alexa după întâlniri la care apărea și Kadas.
Astfel, o bătrână s-a trezit, de Ziua Femeii, cu un sicriu în fața ușii și cu pomii din curte tăiați pentru că nu elibera o casă pe care clanul susținea că are dreptul proprietarilor, plecați în Germania, s-o evacueze.
Ce țară e asta în care, ani de zile, nimeni dintre autorități nu se întreabă de unde au banii unii care fac afaceri imobiliare, care cumpără drepturi de proprietate?
Vlad Leurzeanu, fiul femeii terorizate de clanuri:
”Noi plecam imediat din casă dacă oamenii erau civilizați că era casa lor, dar să te trezești cu niște bandiți, niște ticăloși, care n-au muncit o zi în viața lor că fac pe proprietarii?! Am ajuns să se folosească politicienii de clanuri, asta eu n-am putut suporta. Am pierdut casa, dar vreau ca oamenii să știe acum cine sunt Kadas și Alexa!”, a mai spus, în martie 2020, Vlad Leurzeanu.
În afacerea cu Kadas a intrat un reputat doctor infecționist, manager al spitalului din Brașov
Conform acuzelor DNA, care trebuie probate în instanță, Kadas s-a folosit de poziția sa de șef al comisiei de sănătate din CJ Brașov și, împreună cu fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, dr. Ramona Ionescu, și cu alți doi angajați ai spitalului au făcut achiziții supraevaluate de la firma fostei șefe DSP.
Ramona Ionescu, un apreciat infecționist, a demisionat din poziția de manager al Spitalului de Boli Infecțioase la scurt timp după începutul pandemiei de COVID.
Conform DNA, politicianul Kadas și managerul Ionescu au făcut în așa fel încât spitalul a achiziționat un robot împotriva infecțiilor nosocomiale, cu un preț mai mult decât dublu, plătind pe el 949.000 de lei.
Contractul a fost semnat pe 18 februarie 2020, în momentul în care România începuse să se pregătească de epidemia COVID, iar Kadas era încă membru PNL.
DNA susține că banii pentru această afacere, în total de 25.000 de euro, i-au parvenit politicianului prin intermediul colegului său de partid, actualul consilier local PNL de Săcele, Cristian Marius Popa, care a fost și el reținut.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro