Tribunalul Anticorupție Ucrainean a transmis că, pe 19 septembrie, șoferul lui Odarcenko a povestit că acesta i-a cerut să îl lase în centrul orașului, i-a dat telefoanele mobile și i-a cerut să le pună la încărcat. Odarchenko i-a mai spus că se va întoarce singur la Parlamentul Ucrainei. De atunci, șoferul nu l-a mai văzut pe deputat și nu știe cum să ia legătura cu el.
„Conform informațiilor de care dispun organele de cercetare preliminară, Odarchenko a trecut frontiera de stat în afara punctului de control cu România și după aceea s-a adresat autorităților de stat din România cu o cerere de azil”, a notat sursa citată.
Președintele Radei Supreme nu a dat o aprobare oficială pentru ca Andrei Odarchenko să plece în străinătate, a mai notat Ukrainska Pravda.
Surse: A intrat în România pe 19 septembrie, la amiază
Deputatul ucrainean a intrat în România pe 19 septembrie, în jurul orei 14.00, prin zona Vicovu de Sus din județul Maramureș, au declarat surse oficiale pentru Libertatea. El avea pașaport valabil și nu a putut fi reținut pentru că nu are un mandat care să fie pus în aplicare.
Andrei Odarchenko a cerut autorităților române protecție temporară, de care beneficiază aproape 180.000 de cetățeni ucraineni de la începutul războiului, adică din februarie 2022. În acest moment, el este liber să circule pe teritoriul României și nu este exclus să plece spre vestul Europei, prin Ungaria.
Aproape 20.000 de cetățeni ucraineni au intrat ilegal în România de la începutul războiului declanșat de Rusia, potrivit informațiilor Libertatea.
Andrei Odarchenko, acuzat că a vrut să mituiască un șef din Ministerul Reconstrucției
Pe 21 noiembrie 2023, Procuratura Specializată Anticorupție din Ucraina și Biroul Național Anticorupție au anunțat acuzațiile împotriva lui Andrei Odarchenko, susținând că acesta a încercat să-l mituiască pe șeful Agenției de Stat pentru Reconstrucție și Dezvoltarea Infrastructurii, Mustafa Nayyem.
Andrei Odarchenko a fost acuzat că a încercat să obțină bani dintr-un fond destinat reparării pagubelor de război provocate de Rusia, pentru a renova clădirile unei universități unde el era rector, distrusă de atacurile ruseşti. În acel moment, contractul său de rector fusese suspendat.
Odarchenko, care a negat acuzațiile, a fost inițial reținut și ulterior eliberat pe cauțiune pentru 15 milioane de grivne, aproximativ 400.000 de euro.
Autoritățile au cerut confiscarea cauțiunii de 15 milioane de grivne și au emis un mandat de căutare internațională pentru a-l găsi.