Fiul poetului Adrian Păunescu a anunțat pe Facebook că va organiza o nouă ediție a Cenaclului Flacăra pe 23 iulie, la ora 18.00, pe plaja sălbatică Corbu.

Anunțul făcut de Andrei, fiul poetului Adrian Păunescu

În replică, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) a transmis că acest fenomen cultural, început de poetul Adrian Păunescu în 1973, „a avut drept scop îndoctrinarea comunistă” a tinerilor înainte de Revoluție „și susținerea cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu” de către „poetul de curte”, motiv pentru care dezaprobă acest demers.

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc își exprimă surprinderea și indignarea în legătură cu anunțul organizării unui eveniment cultural cu denumirea de «Cenaclul Flacăra», menit să marcheze ziua nașterii «poetului de curte» Adrian Păunescu. Organizat de către structurile de propagandă ale regimului comunist, la inițiativa lui Adrian Păunescu, Cenaclul Flacăra a avut drept scop îndoctrinarea comunistă a tinerei generații, susținerea cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu și oferirea unei alternative socialiste la muzica și poezia lumii libere”, a transmis IICCMER, luni, 18 iulie.

„Propagandă comunistă, menită să consolideze dictatura lui Nicolae Ceaușescu”

„Evocarea unui act de propagandă comunistă, menit să consolideze dictatura lui Nicolae Ceaușescu, exclusiv în postura de fenomen cultural, este o insultă la adresa celor care au suferit și au murit ca urmare a acțiunilor represive ale regimului Ceaușescu și reprezintă o încercare de falsificare a memoriei istorice românești”, se mai arată în comunicat.

Institutul susține că, deși în cadrul „Cenaclului Flacăra”, fondat și organizat de poetul Adrian Păunescu înainte de Revoluție, „s-a cântat muzică adevărată și s-a rostit poezie sinceră”, obiectivul „acestei diversiuni ideologice” nu era unul cultural, ci acela „de a transforma cultura în propagandă”.

Sarcina dată de PCR organizatorilor Cenaclului Flacăra a fost aceea de a transforma muzica și poezia tinerilor de atunci în „ode” la adresa lui Nicolae Ceaușescu, iar prin aceasta, indiferent de meritele sale poetice, Adrian Păunescu se înscrie ferm în rândul celor care și-au făcut din susținerea regimului totalitar un mod de viață și o profesiune de credință.

IICCMER, despre Cenaclul Flacăra:

12 ani de Cenaclul Flacăra, organizat de Adrian Păunescu

Pe 17 septembrie 1973, s-au pus bazele Cenaclului Flacăra, înfiinţat şi moderat, pe toată perioada desfăşurării sale, de poetul Adrian Păunescu, la acea vreme redactor-şef al revistei Flacăra.

Născut în 1943, Adrian Păunescu a fondat Cenaclul Flacăra la 30 de ani. Poetul a murit în 2010, la 67 de ani | Foto: Hepta

La început, evenimentul cultural avea loc la Teatrul Ion Creangă din Bucureşti, dar, pe măsura creşterii în amploare, spectacolele au început să aibă loc în spaţii mult mai mari, în săli de sport, apoi în aer liber – de obicei, pe stadioane.

Printre artiştii care s-au lansat ori au cântat în Cenaclul Flacăra se numără Doru Stănculescu, Tudor Gheorghe, Ştefan Hruşcă, Nicu Alifantis, Vasile Şeicaru, Valeriu Sterian, Victor Socaciu, Florian Pittiş, Anda Călugăreanu, formaţia Iris, Mădălina Manole, Tatiana Stepa, Mircea Vintilă și Ducu Bertzi.

Finalul Cenaclului Flacăra a venit după 12 ani. Spectacolele au fost interzise în iunie 1985, motivul oficial fiind busculada care a avut loc la stadionul Petrolul din Ploieşti când, în timpul unei furtuni violente, produse în timpul spectacolului, s-a întrerupt curentul, moment care a produs panică şi haos printre miile de spectatori, provocând victime.

Numărul real al victimelor a rămas incert, pentru că presa comunistă a trecut sub tăcere incidentul. Cert a rămas faptul că, de atunci, lui Adrian Păunescu i s-a interzis să mai organizeze Cenaclul.

Fiul lui Adrian Păunescu, Andrei, a dus mai departe tradiția Cenaclului Flacăra.

 
 

Urmărește-ne pe Google News