„Doru Stănculescu a fost chiar la prima ședință a Cenaclului, primul Cenaclu Flacăra din 17 septembrie 1973. Primul cântec, primul folkist el a fost. El și Tudor Gheorghe au fost cei doi oameni de muzică la prima ședință a Cenaclului Flacăra”, a afirmat Andrei Păunescu pentru Libertatea.

Fiul poetului Adrian Păunescu a povestit: „Am vorbit și acum câteva zile cu Doru Stănculescu, am vorbit și la Calafat, unde am fost împreună”.

„Avem un milion de amintiri împreună. A fost la toate spectacolele pe care le-am făcut la Sala Palatului anii trecuți. O viață împreună”, a adăugat Andrei Păunescu.

„Ca mama mea, exact acum 9 ani”

Referitor la cauza decesului lui Doru Stănculescu, fiul lui Adrian Păunescu a precizat pentru Libertatea: „Din câte știu, a fost un accident stupid în casă, în baie. O căzătură”.

Andrei Păunescu a rememorat cum și mama lui a decedat într-o situație similară.

Și întâmplarea face că exact pe 23 august 2012, mama mea a avut tot așa, o căzătură, s-a lovit la cap și în câteva zile s-a stins. Exact așa s-a întâmplat și cu mama mea acum 9 ani.

Andrei Păunescu, pentru Libertatea:

Pe 17 septembrie 1973, s-au pus bazele Cenaclului Flacăra, înfiinţat şi moderat, pe toată perioada desfăşurării sale, de poetul Adrian Păunescu, la acea vreme redactor-şef al revistei Flacăra.

La început, spectacolele aveau loc la Teatrul Ion Creangă din Bucureşti, dar pe măsura creşterii în amploare, spectacolele au început să aibă loc în spaţii mult mai mari din toată ţara, în săli de sport, apoi în aer liber, de obicei pe stadioane, potrivit Agerpres.

Pe scena Cenaclului Flacăra s-au lansat ori şi-au consolidat cariera foarte mulţi artişti, unii dintre ei nume de vârf ale muzicii folk, rock şi din alte genuri, formaţii, coruri.

Printre artiştii care s-au lansat ori au cântat în Cenaclul Flacăra se numără Doru Stănculescu, Tudor Gheorghe, Ştefan Hruşcă, Nicu Alifantis, Vasile Şeicaru, Valeriu Sterian, Victor Socaciu, Florian Pittiş, Anda Călugăreanu, formaţia Iris, Mădălina Manole, Tatiana Stepa, Mircea Vintilă și Ducu Bertzti.

12 ani de „Cenaclul Flacăra” în timpul comunismului

Din 17 septembrie 1973 și până pe 16 iunie 1985, au avut loc 1.615 spectacole de muzică, poezie şi dialog, în faţa a peste şase milioane de spectatori, multe fiind transmise la radio, iar unele filmate, conform Agerpres.

Spectacolele Cenaclului Flacăra au fost interzise în iunie 1985, motivul oficial fiind busculada care a avut loc la Stadionul Petrolul din Ploieşti în timpul unui spectacol, când în timpul unei furtuni violente s-a întrerupt curentul pe stadion, moment care a produs panică şi haos printre miile de spectatori, provocând multe victime.

Numărul real al acestor victime a rămas incert, pentru că presa comunistă de la acea vreme a trecut sub tăcere incidentul. Cert a rămas doar faptul că lui Adrian Păunescu i s-a interzis să mai organizeze Cenaclul.

foto: Facebook/Andrei Păunescu

 
 

Urmărește-ne pe Google News