Interfax îl citează pe Rudenko, spunând că transporturile de cereale din Ucraina vor începe în curând şi că speră că acordul privind cerealele va rezista. Conform acestuia, bunul mers al acordului e condiționat de ridicarea restricțiilor care sunt impuse în prezent exporturilor de cereale din Rusia. Toți partenerii trebuie să-și respecte pe deplin obligaţiile, altfel, acordul va eșua, spune el.
„Sperăm întotdeauna la ceea ce este mai bine şi aşteptăm ca partenerii noştri să pună în aplicare ambele componente ale acestui acord privind cerealele, care vizează reluarea exportului de cereale ale Ucrainei şi ridicarea restricţiilor asupra exportului de cereale ruseşti în general”, a declarat Rudenko într-o conferinţă de presă la Moscova, potrivit Agerpres.
Ucraina şi Rusia au semnat vineri, la Istanbul, două acorduri separate cu Turcia şi ONU privind exportul de cereale ucrainene şi de produse agricole prin Marea Neagră, în cadrul unei ceremonii inedite pentru două ţări aflate în război, amintește AFP.
Oficiali ONU citaţi de Reuters au declarat presei că acordul ar urma să fie pe deplin operaţional în câteva săptămâni.
Acordul va fi valabil timp de 120 de zile, adică 4 luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene, înaintea strângerii noii recolte.
La nicio zi după semnarea acestui acord, Rusia a lansat patru rachete Kalibr asupra portului din Odesa, sub pretextul că a vizat ţinte militare.
Ministerul britanic al Apărării a declarat marţi că nu există „niciun indiciu” că o navă de război ucraineană şi un stoc de rachete antinavă s-ar fi aflat sâmbătă în docul din portul Odesa, unde Rusia a declarat că a distrus astfel de ţinte „militare” cu rachete de înaltă precizie.
Mai mult, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat marţi că Moscova va continua să bombardeze Odesa, întrucât aceasta nu ar încălca angajamentele pe care Rusia le-a luat în cadrul acordului de la Istanbul.
În acest context, miercuri, 27 iulie, a fost inaugurat și a devenit operațional centrul de coordonare comun de la Istanbul, care supervizează exporturile de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.
Acest centru – instalat într-o academie militară – urmează să fie condus de către „cinci reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei şi ONU, dar şi Turciei, atât militari, cât şi civili”, a anunţat, într-o scurtă ceremonie, ministrul turc al apărării, Hulusi Akar.
Ceremonia inaugurării centrului comun de la Istanbul i-a surprins pe militarii ucraineni și ruși la aceeași masă.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina