Într-un interviu acordat Libertatea, Andrei Țăranu s-a declarat împotriva acestui fenomen, care era în creștere și înainte de criza COVID-19.
Profesorul spune că la facultatea pe care o conduce se va da examen de admitere, doar că acesta se va desfășura online, studenţii urmând să completeze un test și să fie supravegheaţi prin camera video a computerului.
“Prin 2006-2008 se intra la facultate cu vagonul”
Libertatea: De ce credeți că reprezintă o problemă renunţarea la admitere?
Andrei Ţăranu: Sistemul de învăţământ românesc este un sistem competitiv, încă din perioada comunistă, pentru că e bazat în cea mai mare măsură pe asimilare de informații și foarte puțin pe analiză și sinteză. Și la bacalaureat, accentul e pus tot pe memorare și restilizare a informaţiei date.
Învăţământul superior presupune sinteza și analiza informaţiei. Fără analiză și sinteză, informația nu are absolut nici o relevanță.
În momentul în care se renunță la un examen care îți dă posibilitatea să vezi capacitatea elevilor de a analiza un text, o informație, de a folosi informațiile respective pentru a genera o sinteză, avem o mare problemă cu viitorii studenți.
Andrei Țăranu, prodecan SNSPA:
– Care sunt riscurile, dacă se renunţă la admitere?
– Noi am dat dintotdeauna pre-admiteri, o formulă prin care elevii, dacă iau bacalaureatul, să știe că au siguranța locului la facultate. Pe noi ne interesează un alt tip de studenți, nu cei care învață pe de rost, ci aceia care gândesc cu adevărat.
Altfel, da, va fi o generație depreciată, care nu mai are încredere în sine, nu mai are stimă de sine. Cine dă admitere are încredere că știe și gândește, și face tot ceea ce vrea pentru a-și atinge scopul. Încrederea de sine, asta e.
Andrei Țăranu, prodecan SNSPA:
Când am întrebat copiii care dădeau admitere de ce au dat, când se puteau duce la alte facultăți cu dosar, mi-au zis: “N-am vrut să fiu în aceeași grupă cu cel mai slab din clasa mea”.
Au fost generații, mai ales prin 2006-2008, când se intra la facultate cu vagonul. Intrau clase întregi la facultate, că la Bac se luau note enorme.
Examen online de 40 de minute, cu supraveghere video
– Facultăţile au renunţat însă la admitere dintr-un motiv serios, pandemia de coronavirus. Cum va arăta admiterea la SNSPA, cum veţi respecta regulile de distanţare?
– Simplu, noi, la Facultatea de Științe Politice, nu dăm admitere cu prezență fizică. Având în vedere experienţa de 3 luni a învățământului online, forțat de pandemie, am accesat cele mai bune site-uri, astfel încât să putem pregăti și o admitere care să fie, pe de o parte, sigură în privinţa corectitudinii rezultatului, dar care să și întărească nivelul concurențial al studenților.
Ei vor putea să dea examenul de acasă, supravegheați de camera video. Va fi un examen care va dura 40 de minute, cu cele mai noi tehnologii IT.
Va fi o grilă, cu variante de răspuns închise, care vor semnala răspunsul corect, din maximum 5 variante. La sfârșitul examenului, candidatul va ști ce notă a luat.
Andrei Țăranu, prodecan SNSPA:
– De ce credeți că au renunțat așa ușor facultățile la admitere, dacă se poate organiza și online?
– În realitate, de foarte multă vreme s-a renunțat la admitere. Asta e o poveste care ține de istoria învățământului superior românesc și de felul în care, din nefericire, învățământul privat, care nu a dat aproape niciodată examene de admitere, a calculat mai degrabă în număr de studenți, și mai puţin în calitatea lor.
Toată lumea s-a înghesuit să renunțe la admitere. Au fost foarte puține universități care au păstrat admiterea, SNSPA fiind una dintre ele.
Acum, că admiterea online s-a dovedit un proces complicat, le-a venit și mai ușor să renunțe la această formulă.
Avem universităţile tehnice și cele de medicină care au păstrat admiterea. E trist însă că și cele tehnice tind să renunțe, acceptând formula bacalaureatului, care nu reușește întotdeauna să reflecte capacitatea de analiză și sinteză a viitorilor studenți.
Andrei Țăranu, prodecan SNSPA:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro