„Cu siguranță că nu!”, așa a răspuns candidatul ceh la președinție și fostul prim-ministru Andrej Babis, 68 de ani, când a fost întrebat dacă va trimite soldați cehi în ajutor în cazul unui atac rusesc asupra Poloniei sau a statelor baltice. Contracandidatul său, generalul în rezervă Petr Pavel, 61 de ani, i-a reamintit de angajamentul față de apărarea colectivă a țărilor NATO.
Ce a spus fostul premier
„Nu mi-aș trimite niciodată copiii la război, sub nicio circumstanță. Polonia nu va fi atacată, trebuie să prevenim așa ceva”, a spus Babis.
Întrebarea despre reacțiile la un posibil atac asupra Poloniei sau a statelor baltice a făcut parte dintr-un context mai larg în care se discuta despre ajutorul pentru Ucraina. Babis a subliniat că acesta a fost coordonat de Uniunea Europeană și NATO și că guvernul ceh, ajutând Kievul, a uitat de propriii cetățeni.
El l-a mai acuzat pe contracandidatul său că dorește să trimită soldați NATO în Ucraina. Pavel a replicat că este vorba despre sprijinirea misiunilor umanitare.
Declarațiile lui Babis au fost amendate in corpore. Ministrul apărării, Jana Cernochová, a punctat că „suntem membri NATO, care se bazează pe principiul unul pentru toți, toți pentru unul. Guvernul știe asta, majoritatea societății susține apartenența la Alianță și o știe. Acest lucru ar trebui să-l știe și Babis, pentru că este o garanție cheie a securității Republicii Cehe”.
Ministrul dezvoltării regionale, Ivan Baros, a afirmat: „am putut vedea și auzi că Babis este un pericol direct și concret pentru țara noastră. O adevărată rușine”.
Ještě, že na tu debatu Andrej Babiš přišel. Díky tomu jsme všichni mohli vidět a slyšet, že je přímým a konkrétním nebezpečím pro naši zemi. Všechny okolo by nechal sežrat Putinem, který by pak přišel pro nás. Destabilizuje naši pozici v rámci svobodného světa. Fakt hanba.
— Ivan Bartoš (@PiratIvanBartos) January 22, 2023
Marketa Adamova a observat: „dacă Andrej Babis spune că nu ar respecta obligațiile care decurg din apartenența noastră la NATO, ar fi cel care ne-ar împinge în război. Apărarea colectivă se bazează pe ajutor reciproc. El este un pericol pentru țara noastră”.
Vicepremierul Marian Kurecka a cerut scuze pentru declarațiile lui Babis: „Îmi cer scuze tuturor cetățenilor Poloniei și altor aliați! Obligația care rezultă din apartenența noastră la NATO se aplică și se va aplica, în ciuda celor spuse de Andrej Babis în dezbatere”.
Ulterior, i-a scris indignat lui Babis, pe Twitter: „Există reguli clare și principii valabile. Un candidat la președinție care nu știe cum funcționează NATO nu are ce căuta în conducerea statului! Amenințați aliații și țara noastră!”.
Pe rețelele sociale, a bătut în retragere: „Dacă va avea loc un atac, aș respecta articolul 5”
Babis a reacționat și a bătut în retragere, tot pe Twitter: „Inițial, nu am vrut deloc să răspund la întrebarea ipotetică despre atacarea Poloniei sau a țărilor baltice. Sunt convins că nu se va întâmpla asta. Este responsabilitatea politicienilor lumii să prevină războiul. Dar dacă ar avea loc un atac, aș respecta articolul 5. Nu există nicio dezbatere în acest sens”.
V duelu @CzechTV jsem vůbec nechtěl odpovídat na hypotetickou otázku o napadení Polska nebo Pobaltí. Jsem přesvědčený, že se to nestane, a nechci to vůbec připouštět. Je zodpovědností světových politiků, aby válce zabránili.
— Andrej Babiš (@AndrejBabis) January 22, 2023
Nu, cu siguranță nu. Cred că este nevoie să vorbim despre pace. Sub nicio formă nu aș trimite copiii noștri și copiii femeilor noastre la război.
Andrej Babis, întrebat dacă va susține Polonia cu trupe în cazul unei invazii rusești:
Declarațiile lui Babis au fost comentate aspru și în Polonia, notează Blesk. „Și cum rămâne cu obligațiile aliaților care decurg din aderarea la NATO?”, se întreabă portalul conservator niezaležna.pl. „Babis cade din nou în disgrația polonezilor”, a scris și portalul businessinsider.pl, numindu-l pe fostul premier „o personalitate plină de controverse”.
A decis să participe la confruntarea electorală în ultimul moment
Mass-media poloneză notează, de asemenea, că Babis a decis să participe la dezbaterea electorală abia în ultimul moment. Potrivit agenției PAP, el s-a răzgândit și a acceptat confruntare cu Petr Pavel „după ce a auzit cuvinte despre adevăr, dragoste și dreptate într-o predică în timpul unei liturghii de duminică“.
Babis, care a construit un imperiu chimic, agricol şi media, fiind a cincea cea mai bogată persoană din Cehia, potrivit Forbes, împărtăşeşte relaţiile actualului preşedinte Milos Zeman cu premierul ungar Viktor Orban, care a fost în dezacord cu partenerii din Uniunea Europeană în privinţa statului de drept. Babis a fost împotriva unui ajutor militar mai mare pentru Ucraina şi a spus că va încerca să organizeze un summit pentru pace.
Petr Pavel a câștigat la limită primul tur al alegerilor prezidențiale din Cehia. Generalul în rezervă a strâns 35,4% din sufragii (1.975.056 de voturi), în timp ce fostul premier a adunat 1.952.213 de voturi (34,9%), potrivit datelor Comisiei Electorale.
Babis, a declarat, recent, că a primit o scrisoare anonimă cu muniție reală și insulte explicite.
Viitorul preşedinte va fi cel de-al patrulea al Republicii Cehe, după „divorţul de catifea” de Slovacia, în 1993.