Sistemul de operare a fost dezvoltat în 2003 de către compania Android Inc., însă aceasta a fost achiziționată în 2005 de Google contra sumei de 50 de milioane de dolari. Trei ani mai târziu, pe 23 septembrie 2008, gigantul californian avea să lanseze oficial sistemul de operare Android.

Android, un sistem de operare prezent pe majoritatea telefoanelor mobile

De unde vine denumirea de Android și care a fost primul telefon mobil care a rulat acest sistem de operare îți vom spune în cele ce urmează alături de alte lucruri interesante mai puțin știute.

25 de curiozități despre Android

  1. Sistemul de operare Android nu a fost destinat pentru telefoanele mobile. Acesta fusese dezvoltat ca platformă pentru camerele foto digitale.
  2. Înainte de a fi cumpărată de Google, Android Inc. a fost foarte aproape de a fi achiziționată de Samsung, însă coreenii au considerat la acea vreme sistemul neinteresant și au respins oferta.
  3. Primul smartphone cu sistem de operare Android a fost un model HTC Dream, care avea tastatură glisantă. Acesta era comercializat în Marea Britanie sub brandul T-Mobile G1. Prima tabletă pe care a rulat Android a fost Samsung Galaxy Tab.
  4. Android deține 88% din piața totală de smartphone-uri, în timp ce sistemul iOS de la Apple captează o cotă de 12%.
  5. Cu excepția versiunilor 1.0 (Astro) și 1.1 (Bender), toate celelalte versiuni de Android, până la Android 9 inclusiv, au avut denumiri de dulciuri: Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbrad, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, Kit Kat, Lollipop, Marshmellow, Nougat, Oreo, Pie. Acestea au fost lansate în ordine alfabetică.
  6. Google a trebuit să încheie o înțelegere cu compania Nestle pentru a putea utiliza numele „Kit-Kat” pentru versiunea Android 4.4.
  7. În fața sediului Google din Mountain View există câte o statuie pentru fiecare versiune a sistemului de operare Android
  8. În momentul de față, peste două miliarde de dispozitive inteligente folosesc sistemul de operare Android.
  9. Compania Android Inc. a fost denumită după porecla unuia dintre co-fondatori, Andy Rubin. În timp ce lucra la Apple, el a primit această poreclă datorită pasiunii sale pentru roboți.
  10. Atunci când se referă la sigla sistemului de operare, Google nu folosește cuvântul Android, ci Bugdroid.
  11. Magazinul Google Play al sistemului de operare Android are peste 48 de miliarde de aplicații, majoritatea fiind gratuite. Media celor care se pot descărca contra cost este de 0,06 dolari.
  12. Aplicația de GPS „Google Maps” calculează traficul prin urmărirea vitezei cu care „circulă” dispozitivele cu Android pe anumite rute.
  13. Începând cu anul 2013, cota de piață Android înregistrează o creștere foarte mică, însă această creștere este continuă.
  14. Android este un software open source. Codul său sursă este disponibil gratuit, astfel că oricine îl poate modifica și poate adăuga caracteristici noi și unice. De aceea există atâtea versiuni de Android.
  15. Logo-ul Android a fost copiat din android-ul care apărea în jocul video „Gauntlet: The Third Encounter”, dezvoltat de compania Atari. Alții spun că, de fapt, cunoscutul designer grafic rus Irina Blok a conceput logo-ul în 2007 pornind de la omulețul de pe ușile de toaletă.
  16. „Android” înseamnă un robot cu aspect masculin, în timp ce un robot feminin este cunoscut sub numele de „Gynoid”.
  17. La un moment dat s-a zvonit că Google lucrează la un nou sistem de operare, denumit Fuchsia OS, care ar trebui să înlocuiască Android-ul.
  18. Pe orice dispozitiv cu Android pot fi stocate aplicații sau diferite fișiere direct pe un card de memorie pentru a elibera, astfel, memoria terminalului.
  19. Sistemul de logare al Android are o metodă denumită „wtf()”, care se traduce prin „ce eșec groaznic”.
  20. În 2010, CEO-ul Nokia, Anssi Vanjoki, făcea un comentariu ironic la adresa Android. El spunea atunci că folosirea Android este ca un băiețel finlandez care face pipi în pantaloni pentru a se încălzi.
  21. Pentru a-și testa senzorii pe orbită la bordul Stației Spațiale Internaționale, NASA a folosit la un moment dat două telefoane marca Nexus S, care rulau Android Gingerbread.
  22. Vânzările de dispozitive cu Android sunt mult mai mari decât vânzările cumulate a dispozitivelor Microsoft Windows, iOS și Mac OS.
  23. Microsoft câștigă anual în jur de două miliarde de dolari din drepturi de autor de pe urma vânzărilor de dispozitive Android.
  24. Android este disponibil în 46 de limbi, ceea ce înseamnă că și aplicațiile pot fi produse în tot atâtea limbi pentru a acoperi un public mai larg.
  25. Cu timpul, Android s-a extins și pe alte dispozitive decât smartphone-uri precum ochelarii Google Glass și smartwatch-uri.

Urmărește-ne pe Google News