În România au fost înregistrate şapte astfel de intervenţii dintre care două în Suceava, celelalte fiind efectuate la Târgu Mureş şi Bucureşti. Tratamentul constă în  deblocarea vasului de sânge cu mici spirale de platină  şi este o metoda nouă folosită în spitalele mari din lume.
Prin aceasta procedură au trecute două paciente Dana (52 de ani) şi Iulia (55 de ani), ambele din judeţul Suceava, care sufereu de malformaţii la creier descoperite în urma ceva vreme. Anevrismul avea dimesniuni de 3,5 cm şi, respectiv, 1,5 cm şi ar fi fost fatal pentru paciente dacă nu erau operate.
Fiecare operaţie a durat circa două ore şi ambele paciente se simt acum excelent. ”Am reuşit să facem interveţia cu succes şi nu am fi putut asta fără o echipă de medici profesionişti”, a spus dr. Mihai Creţeanu jr, medic radiologie interventională.
Marele avantaj al acestei operaţii este că nu se intervine direct pe creier, prin deschiderea cutiei craniene, şi astfel se evită riscul unor complicaţii cerebrale cu sechele pe viaţă. În plus, la intervenţia clasică, recuperarea era de durată, însă în aceste cazuri cele două femei vor fi externate în două zile. Medicii au introdus un cateter pe artera femurală cu care au ajuns în locul unde s-a produs anevrismul şi au blocat intrarea sângelui în acesta.
Cele două  intervenţii au fost  suportate o parte de paciente şi o parte de Spitalul Judeţean prin Consiliul Judeţean Suceava. În mod normal, o singură operaţie costă 10.000 -15.000 de euro.

 
 

Urmărește-ne pe Google News