O angajată de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov a fost reținută de către procurorii DIICOT Brașov pentru adopţii ilegale, ea fiind acuzată că ar fi primit mită pentru a facilita și urgenta procedurile necesare adopţiei unor copii.
Polițiștii și procurorii brașoveni cercetează doi funcționari publici care ar fi comis infracțiuni de corupție, pentru facilitarea procesului de adopție a unor copii, potrivit Poliţiei Judeţene Braşov.
Una dintre cele două persoane cercetate, o femeie de 47 de ani, a fost reţinută marţi pentru 24 de ore pentru infracţiuni asimilate celor de corupție, în legătură cu procesul de adopție a unor copii.
„În fapt, începând cu anul 2012, persoana în cauză, o femeie, în vârstă de 47 de ani, în calitate de asistent social în județul Brașov, membru al echipelor de evaluare pentru procedurile de adopție, ar fi pretins și primit de la familii interesate, direct sau indirect, bani sau alte foloase, în scopul preluării cererilor de adopție“, potrivit IPJ Braşov.
Polițiștii spun că femeia ar fi urgentat obținerea atestatului de potențial adoptator și ar fi influențat modalitatea de selecție din lista cu familii adoptatoare atestate, cu încălcarea legii.
De asemenea, din investigații a reieșit că aceasta ar fi primit mită de la persoane interesate, sub pretextul că are influență asupra altor funcționari cu atribuții în procesul de adopție, în scopul urgentării procedurilor specifice.
Anchetatorii mai spun că aceasta ar fi determinat un alt funcționar public, din județul Covasna, să falsifice un înscris oficial, în legătură cu o adopție.
„Persoanele bănuite au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. Brașov, în baza mandatelor de aducere, ulterior Tribunalul Brașov dispunând cercetarea sub control judiciar a funcționarului public din județul Brașov pentru luare de mită și trafic de influență, respectiv cercetarea în stare de libertate a funcționarului public din Covasna, pentru fals intelectual. Activitățile de cercetare și documentare au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție“, potrivit sursei citate.
Directorul general al DGASPC Braşov, Gheorghe Durnă, a anunţat, miercuri, într-un comunicat, că angajata instituţiei este Șimandan Lucica, angajată a Biroului Adopții, Post-adopții. La sfârșitul lunii septembrie 2017, procurorii DIICOT Brașov au solicitat DGASPC Brașov punerea la dispoziție a 12 dosare de familii și 15 dosare de copii, finalizate în 2016.
„În momentul în care DGASPC Brașov va primi oficial hotărârea Tribunalului Brașov de punere sub control judiciar a lui Șimandan Lucica, DGASPC Brașov va lua toate măsurile legale care se impun, în conformitate cu prevederile Legii 188/1999 a funcționarilor publici și ale Codului Muncii, inclusiv suspendarea raporturilor de serviciu pe perioada cercetărilor“, a precizat Durnă.
Citește și: EXCLUSIV | Autoritatea pentru protecția datelor verifică dacă Microsoft spionează ilegal utilizatorii Windows 10 din România. Ce spune gigantul software