Ultimul dintre cei cinci inculpați găsit vinovat a fost condamnat joi la șapte ani de închisoare, la tribunalul regional din Klagenfurt. A fost găsit vinovat de două acuzații de tâlhărie calificată, dar verdictul nu e definitiv.
Jaful a avut loc în septembrie 2020, în cartierul Spittal/Drau. Patru bărbați mascați au pătruns într-o casă, la miezul nopții, și l-au legat pe bărbatul care locuia acolo cu mama sa în vârstă de 92 de ani, care avea nevoie de îngrijire permanentă. Și-au bătut victima, i-au amenințat pe amândoi cu un cuțit și, în cele din urmă, au fugit cu bani, bijuterii și o colecție de monede în valoare de peste 20.000 de euro.
Asistenta română permanentă a bătrânei de 92 de ani a intrat rapid în vizorul anchetatorilor. În cele din urmă, ea a recunoscut că i-a informat pe cei patru bărbați despre banii și obiectele de valoare din casă și, de asemenea, le-a deschis o ușă pentru a intra. A fost condamnată la patru ani de închisoare.
Ceilalți trei tâlhari au fost și ei anchetați și condamnați. Au primit șapte ani și jumătate, șase și cinci ani de închisoare.
Inculpatul condamnat joi a recunoscut că a luat parte la jaf, dar a vrut să-și minimizeze implicarea și a spus că el știa că va avea loc doar o spargere, nu și atacare celor care locuiau în casă. Nu a observat că bărbatul a fost legat și amenințat, a aflat abia după aceea. Banda cu care a fost legat bărbatul nu a fost pregătită dinainte, tâlharii au găsit-o în casă. În plus, la primul său interogatoriu, a afirmat că, deși era miezul nopții, venise de fapt să bea o cafea cu asistenta româncă.
„Credeți că este credibil?” a întrebat președintele juriului, judecătorul Christian Liebhauser-Karl. Când bărbatul de 42 de ani și-a susținut declarațiile, judecătorul i-a spus că motivele lui sunt evidente: o spargere se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare, tâlhăria gravă, ca în acest caz, cu până la 15 ani de închisoare.
Avocatul apărării a cerut în cele din urmă o amânare, pentru a discuta cu românul. În cele din urmă, acesta a mărturisit că știa că va avea loc un jaf. Dar el nici nu l-a legat pe bărbat și nici nu a avut cuțitul, a subliniat românul.
Judecătorul Liebhauser-Karl, înainte de verdict, a spus: „Atacarea, legarea și rănirea cuiva în propria casă, în miezul nopții, acestea sunt experiențe traumatizante pe care nu le vei uita pentru tot restul vieții”.
După aflarea sentinței, românul a făcut recurs.
Împotriva sentinței a formulat recurs acuzatul, dar procurorul nu a dat nicio explicație.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Marica13 • 13.08.2023, 09:52
Eu nu stiu cum in strainatate,te prinde ...te judeca imediat si la noi pana te judeca imbatranesti si se prescrie faptele.....
Vrajitoarea • 04.08.2023, 09:02
Se știe că românii beau cafeaua noaptea pentru a avea spor la lucru!