Sediul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) se află pe Șoseaua București-Ploiești, lângă lacul Herăstrău și în apropiere de podul CFR Herăstrău. La malul lacului au fost strânse acum, pe timpul sezonului rece, bărcile din parc.
Sediul este practic un ansamblu format din mai multe corpuri de clădire, în care își au birourile și echipamentele angajații ALPAB.
Un incendiu a mistuit o clădire și a distrus un acoperiș
În luna decembrie 2018, un incendiu a izbucnit la acoperișul uneia dintre clădiri, distrugând întreaga arhivă a Administrației și biroul unui director.
Nu au fost persoane rănite, însă flăcările s-au propagat și la debarcarder, prefăcând în scrum mai multe bărci și hidrobiciclete.
Nu este cunoscută cauza incendiului, dar angajații dădeau vina, în acea perioadă, pe „o mână criminală” care ar fi provocat intenționat incendiul.
„Cine să o dărâme? Cădirea e pe inventar”
La un an de la incident, clădirea devastată de flăcări este în același loc, în aceeași stare: fără acoperiș, cu tencuiala căzută, cărămizile înnegrite de funingine și geamurile sparte.
Acoperișul construcției din stânga fostei arhive este aproape complet distrus, iar scândurile de lemn negru, arse și șubrezite, atârnă într-o iminentă cădere, precum drobul de sare.
„Cine să o dărâme? Clădirea e pe inventar, are codul pe ea, e complicat să vină să o scoată din inventar și apoi să o dărâme sau să facă ceva”, spun angajați din ALPAB.
Fosă septică în fundul curții
În tot ansamblul funcționează doar două băi, una pentru bărbați și una pentru femei, apropiate una de alta.
Sub acoperișul ars este toaleta femeilor. „Vă rugăm frumos, închideți ușa. Îngheață țevile”, scrie pe ușă.
Câțiva pași mai încolo, într-o clădire lipită de construcția afectată de incendiu, este și baia bărbaților.
Pentru a ajunge la baie, angajații trebuie să iasă din birou și să traverseze curtea. Exact ca elevii din școlile de la sat care au WC-ul în curte.
„Astea sunt singurele băi, dar ce putem face? Da, pe ploaie, pe ninsoare, venim până aici. Cred că este o singură fosă septică și se umple repede pentru că e mică. Aproape în fiecare zi vine vidanja”, spun aceiași angajați ALPAB, care au preferat să-și păstreze anonimatul.
Nici interiorul nu arată prea bine. Pereții sunt scorojiți, faianța este spartă pe alocuri, iar colțurile sunt pline de igrasie.
Acum ați găsit-o bine! Au mai remediat pe parcurs. Ploua în interior, eram uneori cu apa până la glezne.
Angajat ALPAB:
Va fi construit un nou sediu ALPAB
Contactat de Libertatea, directorul Marius Albișor spune că problema va fi rezolvată curând, pentru că din martie va începe construcția noului sediul ALPAB chiar în locul clădirii arse. Totul va fi demolat, iar angajații se vor muta în noua clădire.
„Ce ar fi trebuit să fac, în opinia dumneavoastră? Ideea este următoarea: acolo va fi o investiție. Contractul de lucrări este semnat, acum se lucrează la proiectul tehnic. Asta înseamnă cel târziu luna martie. Asta este procedura birocratică. Nu reparăm doar acel WC, acolo ne facem sediul. Acolo va fi sediul ALPAB. A fost un proiect de construcții aprobat de CGMB în valoare de 12 milioane de lei. Dacă e să ne întrebăm de ce a izbucnit acel incendiu, eu, ca și constructor, o să îți spun că e din cauză că aceste clădiri sunt niște foste hangare, foste ateliere transformate în birouri. Au fost niște ateliere improprii”, a declarat Albișor pentru Libertatea.
Administrații versus companii municipale
În 18 octombrie 2018, Consiliul General a aprobat desființarea administrațiilor de la nivelul Primăriei Capitalei. E vorba despre Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement, Administrația Străzilor, Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane și Administrația Fondului Imobiliar. După desființarea lor, serviciile și echipamentele au fost preluate de companiile municipale.
În timp ce primăria spunea că măsura este una bună, eficientă, prin care vor fi eliminate „regiile și administrațiile parazitare”, angajații administrațiilor au protestat, reclamând că mulți oameni vor rămâne fără loc de muncă pentru că nu vor fi toți mutați la noile companii. Ei au acuzat și presiuni din partea reprezentanților primăriei, pentru a-și da demisia din administrații și a se transfera, cu noi contracte de muncă, la societățile primăriei.
Sindicaliștii din ALPAB au dat în judecată Primăria Capitalei, iar Tribunalul București a anulat hotărârea CGMB prin care au fost desființate cele patru administrații. Recursul făcut de primărie se judecă acum la Curtea de Apel București.
Practic, acum companiile municipale și administrațiile funcționează în paralel, împărțindu-și serviciile și echipamentele.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro