„Este extrem de important ca ambasadele din București ale țărilor ce au sancționat Federația Rusă în urma invaziei Ucrainei să își sporească nivelul de securitate în următoarea perioadă. Angajați ai Ambasadei Federației Ruse la București efectuează acțiuni de culegere de informații în cadrul unor evenimente/recepții oficiale la care nu sunt invitați”, a scris Pavel Popescu pe Facebook. „Acest mod agresiv de acțiune al lor necesită un răspuns diplomatic ferm”, a adăugat el.
Ulterior, deputatul PNL a precizat că este vorba despre Evgheni Ignatiev, adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, despre care a afirmat că a intrat neinvitat la o recepţie oficială a unei ambasade a unui stat partener strategic cu România, a relatat news.ro.
„Modul în care adjunctul ataşatului militar a intrat la această recepţie, repet, neinvitat, a fost unul perfid, pentru că l-am văzut cu ochii mei când a desfăşurat această acţiune, de a intra neinvitat la acea recepţie, şi disimulând foarte mult în momentul în care a făcut-o. Apoi, până în momentul în care am informat organizatorii că acest domn este prezent în cadrul acelui eveniment, domnul a stat în zonă, practic studiind ceea ce se întâmplă în cadrul acelui eveniment”, a afirmat Pavel Popescu, joi seară, 6 octombrie, la Antena 3.
El a precizat că rusul s-a aşezat la coada la care cei prezenţi erau verificaţi dacă se află pe lista de invitaţi.
A disimulat o ataşare la acea coadă, într-o română aproape perfectă, a avut o conversaţie cu mine. În momentul in care noi, restul, ne-am prezentat invitaţiile, s-a strecurat pur şi simplu şi a intrat la acel eveniment.
Pavel Popescu, deputat PNL:
El a susținut că, în momentul în care rusul şi-a dat seama că prezenţa lui a fost sesizată, acesta a dispărut.
„Motivul pentru care a intrat acolo nu pot să vi-l spun, dar prezentarea lui a fost una extrem de directă, cel puţin către mine: «Sunt ataşat al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti». Zâmbind oarecum ironic de faptul că este prezent la acel eveniment”, a mai spus Pavel Popescu.
Afirmațiile sale vin în contextul în care, pe 23 septembrie, Rusia a acuzat România că a retras vizele a 14 persoane care urmau să participe la Conferința Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (ITU) de la Bucureşti. În replică, Ministerul de Externe condus de Bogdan Aurescu a spus că cele 14 persoane erau jurnaliști ai Russia Today, „notificaţi abuziv ca fiind oficiali ruşi”, și că decizia autorităților române s-a bazat și pe „considerente ce ţin de securitatea naţională a României”.