- Directorul Amalia Șerban a recunoscut, însă susține că era “cea mai la risc”, iar secretarul general Bumbac a închis când a aflat cine o sună.
Mai mulți angajați din Ministerul Sănătății au confirmat, pentru Libertatea, că unele angajate din Ministerul Sănătății au fost testate preferențial după ce, joi, au participat la o întâlnire cu o angajată din Ministerul Sănătății care a fost testată pozitiv cu COVID-19.
Este vorba de cazul 92, angajată a Ministerului Sănătății, o șefă de direcție, despre care s-a scris că s-a întors pe 8 martie din Dubai.
Aceasta a fost testată pozitiv sâmbătă, după ce, joi, participase la o ședință în Ministerul Sănătății la care luaseră parte mai mulți angajați.Femeia făcea și naveta Iași-București.
“Contacții direcți ai persoanei se află în autoizolare la domiciliu”, a anunțat grupul de comunicare strategică.
Doar că, spun angajații din Minister, trei angajate “au fost testate preferențial, la Institutul Matei Balș!”.
Bumbac a închis telefonul
Oamenii care au vorbit cu Libertatea le indică pe secretarul general Georgeta Bumbac și directorul direcției medicale a Ministerului Sănătății, Amalia Șerban.
Secretarul general Bumbac este una dintre cele mai vechi angajate ale ministerului, sosită în MS în 2011. Aceasta adună din consilii de administrație cât preşedintele ţării: peste 5.500 de euro pe lună.
Sunată de Libertatea, Bumbac a închis imediat telefonul.
“Da, eu m-am dus la Balș și m-am testat”
Cea de-a doua angajată, Amalia Șerban, este o cunoștință veche a directorului Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel. Pe rețelele de socializare, Șerban îi urează la mulți ani “domnului profesor”. Ea este directorul direcției medicale a Ministerului Sănătății.
Contactată de Libertatea, Șerban s-a încurcat: “Offf… Of. Dați-mi voie să vorbesc cu șefii mei din Minister”, a spus aceasta inițial.
A răspuns mai târziu, când a și confirmat.
– Bună ziua, am revenit. Ați reușit să vorbiți cu șefii din Minister?
– Nu, n-am reușit. Au alte treburi în acest moment. Da, eu m-am dus la Balș și m-am testat. Sâmbătă. Acum sunt acasă și îmi aștept rezultatul.
– Dar colegii dumneavoastră care erau în aceeași situație au făcut același lucru? Au mers personal la Balș?
– Știu că toți colegii mei sunt îi autoizolare, cel puțin subordonații mei. Restul, la nivel de directori, nu știu exact. Și cum s-a dus fiecare… asta chiar nu știu.
– Metodologia nu era să așteptați acasă și să sunați DSP-ul?
– Păi da, dar eu am contactat DSP-ul și m-am dus pentru că eram cea mai la risc, dacă mă duceam la Comitetul Național pentru Situații de Urgență netestată…
– Aveți o relație apropiată cu domnul Streinu-Cercel?
– O relație de colegialitate, eu am institutul în subordine… nu aș putea spune că suntem prieteni.
– Dar îl cunoașteți de mult timp, am văzut că aveți și o specializare de epidemiolog.
– Da.
Amalia Șerban a fost demisă de ministrul Florian Bodog în 2017 pe fondul întârzierii achiziției vaccinului antigripal, însă a revenit în MS în mandatul Sorinei Pintea.
Nemulțumirea angajaților vine din faptul că, săptămâna trecută, angajata confirmată cu infecție COVID-19 a luat legătura cu mult mai multe persoane, “care n-au beneficiat de săritul peste rând”.
Întrebat la Europa FM cum comentează un astfel de privilegiu, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății Nelu Tătaru a spus că ”vom face o investigație administrativă pentru că niciun privilegiu nu e normal, el scade încrederea cetățenilor în autorități”.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!