Concret, ei reproșează discriminările salariale, schema de personal subdimensionată și faptul că în unele structuri activitatea se desfășoară cu doar 5-6 angajați.
„Ajunși la capătul răbdării din cauza indolenței factorilor decizionali, angajații serviciilor județene ale Arhivelor Naționale recurg la această ultimă formă radicală de protest. Greva propriu-zisă va fi prima din istoria Arhivelor Naționale ale României și a Ministerului Afacerilor Interne”, au transmis sindicaliștii.
Aceștia l-au acuzat pe ministrul de interne Cătălin Predoiu că, deși anul trecut, de ziua Arhivelor Naționale, a spus că îi apreciază pe „profesioniștii care lucrează aici”, anul acesta „a dovedit că nu este interesat de soarta angajaților” pentru că „acceptă condițiile de muncă și discriminarea salarială existente între Aparatul Central și teritoriu”.
Sindicaliștii i-au cerut lui Cătălin Predoiu să spună ce măsuri a luat pentru specialiștii MAI care gestionează Fondul Arhivistic Național al României, dar și pentru păstrarea și conservarea documentelor de arhivă, hărților și peliculelor cinematografice, toate cu valoare istorică.
Angajații Arhivelor Naționale au transmis că dacă cererile nu li se aprobă, vor continua greva pe termen nedeterminat. „Nerezolvarea inechităților salariale va avea efecte grave asupra societății civile, prin întârzierea soluționării numeroaselor solicitări privind vechimea în muncă sau reconstituirea dreptului de proprietate, neeliberarea actelor de stare civilă pentru dobândirea cetățeniei române și blocarea accesului cercetătorilor la sălile de studiu”, au avertizat ei.
Potrivit legii, polițiștii nu au dreptul legal de a face grevă în sensul tradițional, adică de a înceta complet lucrul, deoarece sunt considerați personal esențial pentru siguranța publică. Acesta este motivul pentru care sindicaliștii spun că este prima grevă generală din istoria MAI.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro