În schimb, conducerea nou-numită în decembrie de PSD și PNL a decis că bonusurile sale pot fi acordate direct de consiliul de administrație.
ASF se autofinanțează prin taxe impuse firmelor de asigurare, fondurilor de pensii și firmelor de pe piața de capital, astfel că banii săi provin indirect de la cei care cumpără asigurări, au pensii private sau investesc pe bursă.
S-au tăiat bonusurile doar la angajați
Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF responsabil pentru sectorul de asigurări, a declarat recent pentru Libertatea că angajații și conducerea ASF nu vor mai beneficia de bonusuri, în contextul în care instituția nu a reușit să prevină în ultimii ani falimente Euroins, City Insurance, Carpatica Asig și Astra Asigurări.
În schimb, cei opt noi membri ai Consiliului ASF au aprobat în data de 26 aprilie 2024 un nou regulament care îl abrogă pe cel din anul 2016.
Articolul 36 din noul regulament prevede că sistemul de premiere al personalului se negociază cu sindicatul ASF, în vreme ce „sistemul de premiere a membrilor Consiliului ASF se stabilește prin hotărâre a Consiliului ASF”.
Conform sursei citate, sindicatul ASF a cerut intervenția Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) București, care a convocat cele două părți la o conciliere în data de 17 mai.
Ce spune ASF
ASF a transmis că regulamentul a fost realizat pentru clarificarea unor prevederi legale și punerii în acord cu Legea 296/2023 și pentru a „aduce lămuriri necesare cu privire la statutul membrilor Consiliului ASF, care nu sunt salariați ai Autorității”. Drept urmare, membrii Consiliului nu vor putea beneficia de prevederile viitorului contract colectiv de muncă.
În privința primelor, instituția spune că bugetul pe acest an nu prevede prime, nici pentru salariații ASF, nici pentru conducere.
„Vă comunicăm că în bugetul de venituri și cheltuieli al Autorității pentru anul in curs nu au fost prevăzute sume cu destinația de prime, nici pentru salariații ASF si nici pentru membrii Consiliului, ceea ce conduce la imposibilitatea acordării unor astfel de beneficii. De asemenea, precizăm faptul ca Bugetul de venituri și cheltuieli al Autorității pe anul 2024 a fost întocmit în contextul restricțiilor impuse de prevederile Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”, spune ASF.
În anul 2024, membrii Consiliului ASF nu au beneficiat de niciun fel de prime și nici nu urmează să beneficieze de prime în urma schimbării regulamentului de remunerare.
Autoritatea de Supraveghere Financiară:
Instituția spune că încheierea unui contract colectiv depinde de finalizarea negocierilor. Conform instituției, sindicatul vrea o creștere salarială de 13,4% și alocarea unei sume de 300 de lei pe salariat pentru pensii private și asigurări de sănătate.
Cine vrea să își dea bonusuri
Noua conducere a ASF, votată în luna decembrie 2023, este compusă din:
- Președinte – Alexandru Petrescu
- Prim-vicepreşedinte – Gabriel-Ioan Avrămescu
- Vicepreşedinte – Maria Gabriela Horga
- Vicepreşedinte – Sorin Cristinel Mititelu
- Vicepreşedinte – Ştefan Daniel Armeanu
- Membru neexecutiv – Jozsef Birtalan
- Membru neexecutiv – Aura Gabriela Socol
- Membru neexecutiv – Ovidiu Răzvan Wlassopol.
Prime pentru eșec
Libertatea a scris în ianuarie că fosta conducere a ASF a încasat prime de 720.000 de lei anul trecut, cel în care Euroins a intrat în faliment.
Nicu Marcu, fostul șef al ASF, arăta într-o declarație de avere depusă anul trecut că a încasat în 2022 o sumă de 892.533 de lei. Acest lucru înseamnă 74.377 lei pe lună, adică aproape 14.900 de euro pe lună.
Conform calculelor Libertatea, un șofer român plătește anual 132 de lei în plus la polițele de asigurări auto obligatorii, din cauza falimentelor City Insurance și Euroins, în vreme ce o firmă achită suplimentar 257 de lei.
tomitan • 15.05.2024, 08:40
Foarte bine,acum vreau sa-i vad pe angajatii ASF ului cum votează ei su familiile lor ( asta in atentia tov.Pieleanu care o scoate pe Firea,Marcelino & Co No1 in sondaje) .Grevă? Nu tată, coadă la DNA , să facă denunțuri si să le povesteasca procurorilor cum conducerea ASF a stat pasiva si a privit falimentele Astra,City & Euroins. Dacă angajatii nu fac acesti pași atunci isi merită soarta .O sa le mai dea Marcelino 100 ron la salariu precum Nea Nicu in Dec '89, ca sa-i potoleasca pană dupa alegeri. PS.Bugetarii sa holbeze bine ochii ptr ca acesta este doar inceputul, la ce datorii a acumulat Romania, in 2025 noul guvern va fi nevoit sa stranga cureaua.Daca gaura este mai mare decat in realitate va fi nevoie de un acorc cu FMI ,adica bugetarii( nu sinecuristii din conducere) vor intra in post negru . PS In ziua de azi la cât costa mc de apa si postul negru este scump.
BONY • 15.05.2024, 08:08
Probabil ca sunt printre cei mai napastuiti angajati,bonusurile respective erau baza si totodata foarte suparati ca a murit numai capra lor,cea a vecinilor fiind bine-mersi...