Multi salariati suporta tot felul de nedreptati din partea celor pentru care lucreaza tocmai pentru ca nu cunosc care le sunt drepturile. Codul muncii reglementeaza aceste drepturi, de care ar trebui sa beneficieze toti cei care lucreaza in baza unui contract individual de munca. Angajatorii care nu-si respecta obligatiile in relatia cu salariatii risca sanctiuni usturatoare, prevazute de Codul muncii.
Potrivit Codului muncii, orice salariat care presteaza o munca trebuie sa beneficieze de conditii adecvate pentru desfasurarea activitatii, de protectie sociala, de securitate si sanatate in munca, precum si de respectarea demnitatii sale. Toti salariatii au dreptul la plata egala pentru munca egala, dreptul la negocieri colective, dreptul la protectia datelor cu caracter personal, precum si dreptul la protectie impotriva concedierilor nelegale. Orice salariat poate cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Fac exceptie de la aceasta prevedere situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Drepturile si obligatiile privind relatiile de munca dintre angajator si salariat se stabilesc potrivit legii, prin negociere, in cadrul contractelor colective de munca si al contractelor individuale de munca. In afara de drepturile si obligatiile prevazute in Codul muncii, in contractele individuale sau colective de munca se pot stabili orice alte drepturi sau obligatii, in conformitate atat cu politica si interesele institutiei angajatoare, cat si cu interesele angajatului. Potrivit legii, salariatul beneficiaza de urmatoarele drepturi:
– salarizare pentru munca depusa;
– repaus zilnic (pauza de masa) si saptamanal;
– concediu de odihna anual;
– egalitate de sanse si de tratament;
– demnitate in munca;
– securitate si sanatate in munca;
– acces la formarea profesionala;
– informare si consultare;
– dreptul de a lua parte la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca si a mediului de munca;
– protectie in caz de concediere;
– negociere colectiva;
– dreptul de a participa la actiuni colective;
– de a constitui sau de a adera la un sindicat.