Zilnic, echipe de câte doi oameni merg în medie la 8-10 adrese diferite pentru instalări sau service, astfel că tehnicienii ar putea ajuta la răspândirea virusului, chiar dacă autoritățile sfătuiesc oamenii să stea acasă.
Unul dintre aceștia a detaliat pentru Libertatea riscurile la care se supune:
”Noi mergem așa din casă în casă. Tu când mergi la omul ăla nu ai nicio garanție că el nu a venit de undeva, trebuie să îl crezi. Duminică au oprit instalările, luni nu s-a ieșit pe teren. Dar deja de ieri s-a comunicat că reieșim pe teren, ne-au zis că au listele cu cei în carantină și izolare”, povestește unul dintre angajații unei mari companii de comunicații și abonamente TV.
Poate cineva de la sediu vede în asta o strategie de a capta noi clienți. Te aruncă în gura lupului. Au zis inițial că ne dau mănuși, spirt. Mănușile nu sunt medicale, sunt de lucru, de unică folosință. Dezinfectant nu am văzut decât la casierii
Angajat al unei companii de cablu:
”Ne-au zis să ne spălăm pe mâini la client acasă la venire și la plecare. Suntem puși în risc. Când au văzut asta, au sărit mulți colegi cu gura. Ne-au zis că dacă clientul dă semne că e bolnav să refuzăm instalarea. Dar clienții pot să fie în perioada de incubare sau să fie asimptomatici. Și pot să mintă. Dacă pot minți la graniță de ce nu ar minți și acuma?”, a spus acesta.
Risc de infectare a altor oameni
Persoana se teme să nu ducă noul coronavirus de la persoane venite din Italia către persoane în vârstă, mult mai vulnerabile.
”Noi poate nu pățim nimic, o să treacă, dar o să fie ca la Revoluție: o să apărem după ceva timp că am omorât oameni și o vom păți fix noi, ăștia mici”, arată sursa.
Prefectul și DSP-urile pot spune companiilor de utilități ce adrese să evite
Potrivit lui Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, companiile de utilități pot afla adresele persoanelor aflate în izolare la domiciliu dacă se adresează prefecturilor și Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP).
Totuși, avertizorul spune că acest lucru este prea puțin și prea târziu, pentru că nu toți cei veniți din străinătate sunt în izolare, iar echipele de pe teren nu știu cine e venit recent.
”Am fost și eu în anii trecuți cu autocare. Se minte la graniță și nu de acum, ci de ani de zile. Te ia cu autocarul din Spania și te duce până în Ungaria, iar acolo ți se schimbă autocarul și te învață să minți că vii din altă parte. Avem 15.000 de oameni în izolare și 60.000 de români veniți în țară în ultima vreme”.
”Putem acționa ca agenți propagatori ai virusului dacă intrăm zilnic în atâtea case”, a punctat persoana în cauză.
Recomandări de la Ministerul Economiei pentru intervenții
Ministerul Economiei a postat sâmbătă pe pagina sa de Facebook o serie de recomandări pentru echipele companiilor de utilități, inclusiv telefonie, cablu și internet, care se deplasează pe teren la intervenții.
- Înainte de intrarea în locuința să solicite persoanei autoizolate să poarte masca de protecție;
- În timpul efectuării lucrărilor necesare să solicite persoanei autoizolate să stea în altă camera sau la o distanță mai mare de 2 m;
- Membrii echipelor de intervenție vor purta un echipament minim de protecţie constând în: măşti, ochelari de protecţie, mănuşi.
- Membrii echipelor de intervenție vor fi dotați cu dezinfectant pentru mâini (în special pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte și după finalizarea intervenției, precum și după orice manevră care prezintă un risc de contaminare, mai ales dacă această manevră a fost efecutuată fără mănuși (atingerea unor suprafețe posibil contaminate de către persoanele autoizolate).
Fotografie ilustrativă: Shutterstock
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro