Activismul angajaților se adaugă apelurilor repetate ale Ucrainei către companiile occidentale să amplifice sancțiunile și să întrerupă toate legăturile comerciale cu Rusia.
O notă internă văzută de Reuters arată că un număr nespecificat angajați ai Nestle și-au dat demisia, iar alții au fost agresați pe rețelele de socializare pentru că au rămas într-o companie care face afaceri cu Rusia.
Aproximativ 130 de angajați de la Mondelez din Lituania, Letonia și Estonia au trimis în martie o petiție directorului general Dirk Van de Put pentru a opri orice activitate în Rusia, o acțiune care nu a fost raportată anterior.
Un angajat al Mondelez din Ucraina, intervievat de Reuters, și-a exprimat șocul și consternarea când a văzut că biscuiții Oreo „The Batman” încă mai sunt furnizați în Rusia, cu o campanie care oferă premii de 500.000 de ruble (6.000 de dolari).
Câștigătorii premiilor aveau numere de telefon rusești, potrivit site-ului Oreo.
Filmul „The Batman” a fost retras de la lansare în Rusia cu o săptămână înainte de a fi programat să ajungă în cinematografe.
O altă campanie de pe un site care promovează ciocolata Milka a oferit cetățenilor ruși până la 20% bani înapoi, la achiziții, precum și premii. Promoția a început pe 15 martie, la trei săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina.
Mondelez nu a răspuns direct la întrebările despre promoțiile „The Batman” Oreos sau Milka, dar a spus că nu are publicitate difuzată în Rusia. Compania a declarat că va suspenda cheltuielile cu media publicitară, pe 9 martie.
Companiile de bunuri de larg consum, inclusiv Unilever și P&G, au declarat că își continuă activitatea în Rusia, deoarece unele dintre articolele lor sunt produse indispensabile, cum ar fi scutecele sau laptele, de care au nevoie rușii de zi cu zi.
De asemenea, susțin eforturile umanitare din Ucraina.
Nestle, PepsiCo și Mondelez, trei dintre cei mai mari producători de produse alimentare ambalate din lume, după capitalizarea bursieră, nu au dezvăluit ce mărci sunt încă vândute în Rusia sau ce consideră ei a fi esențial.
Petiția Mondelez spunea că lucrătorii „se opun ferm” deciziei companiei de a rămâne în Rusia, conform capturilor de ecran ale unei postări interne pe rețelele de socializare, primite de Reuters de la un angajat.
„Fiecare rublă rusească plătită la bugetul de stat sub formă de taxe și salarii îl ajută pe agresor să-și aprovizioneze armata și să omoare și mai mulți ucraineni, printre care se numără copii, femei, bătrâni”, se arată în petiție.
Pepsi a suspendat vânzările de băuturi răcoritoare în Rusia, însă continuă să vândă ceea ce numește „produse zilnice esențiale”, inclusiv gustări și produse lactate. Compania nu a vrut să comenteze subiectul.
Și Nestle încă vinde produse esențiale, cum ar fi alimente pentru copii, în Rusia, dar a spus că donează profiturile către organizații umanitare.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina