Aceștia mai acuză că bugetele pe 2019 ale companiilor de stat din domeniul de apărare nu au fost votate nici până în acest moment și cer aprobarea lor în regim de urgență.

De asemenea, acuză nerespectarea de către premierul Viorica Dăncilă a unui memorandum semnat în data de 17 iulie între Guvern, federațiile sindicale și asociațiile patronale.

Comenzi de la stat

”Industria de Apărare trebuie să devină furnizorul principal pentru toate instituţiile cu caracter militar, securitate şi ordine publică, de arme, muniţie şi tehnică militară. Minim 30% din achiziţii să se realizeze în industria de apărare românească sau prin compensare conform legii offset-lui”, se mai arată între cerințele angajaților.

Scutiri la impozitul pe venit pe 10 ani

Concomitent, aceștia doresc ”emiterea unui act normativ care să scutească pe o perioadă de 10 ani salariaţii din cadrul operatorilor economici din industria naţională de apărare de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute de legea 227/2015 privind codul fiscal”.

În fine, angajații din domeniu doresc suplimentarea fondurilor destinate industriei de apărare cu 32 de milioane de lei, nivel promis de către Nicolae Bădălău – ministrul Economiei și Eugen Teodorovici – ministrul Finanțelor.

Industria de apărare din România este controlată în principal de către stat, dar starea acesteia s-a deteriorat puternic din 1989 încoace, aceasta nemaivând comenzi și nici tehnologie modernă.

Principalele companii de stat din domeniu sunt Romarm, Șantierul Militar Mangalia, Avioane Craiova, Carfil Brașov, Metrom Brașov, Uzina Mecanică Sadu, Romaero și Uzina Mecanică Plopeni.

De-a lungul timpului, acestea au fost scutite de datoriile acumulate la buget. Ultima oară au fost șterse datorii de peste un miliard de lei în anul 2014.

Parteneriate și modernizare

Recent, au fost semnate parteneriate cu o serie de producători de arme. Romarm va produce turele telecomandate la Uzina Mecanică Plopeni, aceeași care va produce și arme de asalt Beretta.

De asemenea, un parteneriat între Ministerul Economiei, Romarm și General Dynamics va duce la realizarea de transportoare blindate

 
 

Urmărește-ne pe Google News