„Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CULTURMEDIA și Confederația Națională Sindicală CARTEL ALFA informează membrii că Ordonanța de Urgență ce vizează remedierea discriminării morale și salariale la care au fost supuși salariații din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice NU a fost adoptată în conformitate cu acordul la care s-a ajuns ca urmare a negocierilor purtate cu reprezentanții Ministerului Culturii și ai Guvernului”, se arată în comunicat.
Ei susțin că acest lucru „arată imaginea unui ministru care nu poate lupta pentru o justă reparație materială și morală, pentru un sector profesional ignorat, uitat și minimalizat de toate guvernările”, în ciuda importanței și utilității publice a culturii.
În aceste condiții, sindicaliștii CulturMedia au transmis că membrii săi nu vor participa la Noaptea Muzeelor, „în semn de protest împotriva tergiversării măsurilor promise”, care urmau „să repună angajații muzeelor și bibliotecilor în rândul salariaților respectați de către autoritățile statului”.
Reprezentanţii sindicatului CulturMedia le-au cerut tuturor angajaților din muzeele și bibliotecile din țară să se alăture grevei și să vină la protestul care va avea loc pe 18 mai, la ora 17.00, în Piața Victoriei.
Mai mult, aceștia au cerut Rețelei Naționale a Muzeelor și Asociației Managerilor din Muzee să se solidarizeze cu angajații „în vederea suspendării în România a ediției din acest an a Nopții Europene a Muzeelor”.
Instituțiile unde sunt sindicaliștii CulturMedia
23 de muzee și biblioteci la nivel național au reprezentanți în sindicate, dintre care 2 în București, este vorba despre Muzeul Național de Artă al României și Muzeul Național de Istorie a României.
Lista celor 23 de instituții:
- Complexul Muzeal Național Moldova Iași
- Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj Napoca
- Muzeul Brukental Sibiu
- Muzeul National al Agriculturii Slobozia
- Muzeul ASTRA Sibiu
- Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
- Muzeul de Artă Constanța
- Muzeul de Artă Populară Constanța
- Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța
- Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
- Muzeul Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal
- Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj
- Muzeul Județean de Istorie și Arta Zalău
- Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
- Biblioteca Judeteana Mureș
- Muzeul Brăilei Carol I
- Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova
- Muzeul Național al Banatului Timișoara
- Muzeul Brașov
- Patrimoniul cultural național Bran
- Muzeul Deva
- Muzeul National de Artă al României – București
- Muzeul Național de Istorie a României – București
Reprezentații sindicaliștilor din Muzeul Municipiului București, care deocamdată nu sunt afiliați, au precizat pentru Libertatea că, dacă nu vor fi respectate promisiunile Guvernului, se vor alătura și ei protestului, pe 18 mai, de Noaptea Muzeelor, chiar dacă nu apar în lista cu cele 23 de instituții.
Au făcut grevă japoneză
Angajații din muzeele și bibliotecile publice au procedat gradual. Mai întâi, pe 1 aprilie, au acuzat „tratamentul umilitor şi discriminatoriu” la care spun că sunt supuşi de 20 de ani.
Ei au cerut în principal egalizarea în plată a funcțiilor similare din sistemul muzeelor și bibliotecilor publice, un buget de 0,9 din PIB pentru sectorul cultural „cu o justă repartizare către instituțiile muzeale și biblioteci”, indexarea anuală a salariilor cu rata inflaţiei, plata orelor suplimentare și compensații financiare pentru cei care lucrează permanent în weekend și în timpul sărbătorilor legale.
Apoi, pe 4 aprilie, au deschis seria de acțiuni de protest „față de situația dramatică în care se află” cu o grevă japoneză, acesta fiind primul pas înaintea grevei generale. Greva japoneză este o formă de protest în care angajații continuă să lucreze, dar respectă doar strictul necesar, conform regulilor și contractului de muncă. Ei refuză să depună eforturi suplimentare sau să lucreze în afara programului stabilit, ceea ce poate duce la o încetinire a activității companiei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Violeta66 • 24.04.2024, 13:57
Nu-i nimic! Guvernul nostru are destula treaba, aproband angajari in anumite sectoare (desi legea 296/2023 spune altceva), chipurile pentru a asigura implementarea si indeplinirea tintelor si masurilor din PNNR. Salarii multe, grase, si ... degeaba. Doar ce ne-a transmis UE ca suntem mult in urma, riscand sa pierdem miliarde de euro. Ce fac cei angajati? Doar primesc salarii?
Celia25 • 23.04.2024, 18:36
Federației CulturMedia are în componență un număr de 35 de muzee( multe de tip complex, de exemplul Complexul Muzeal National Moldova Iași compus din 11 muzee) și biblioteci la care se adaugă peste 500 de salariați din toate muzeele țării care s-au afiliat individual. În total, la federatia CulturMedia au aderat peste 60 % din numărul total de angajați din muzeele și bibliotecile publice și numărul este in creștere.