„La Muzeul Național de Artă al României, angajații sunt terorizați, obligați să efectueze muncă suplimentară neplătită, fără acordul acestora și amenințați constant cu diverse comisii disciplinare. Conducerea Muzeului a angajat serviciile unei case de avocatură (Vasilescu și asociații, prin av. Cornelia Stefănică), ce pare că dă abuzurilor o justificare juridică și seamănă teroare între angajati”, se arată în comunicatul CulturMedia.

Sindicaliștii au spus că printre metodele folosite de șefi în Muzeul de Artă se numără contactarea angajaților aflați în concediu sau în afara orelor de program, reproșuri sau atitudine ostilă dacă subalternii nu răspundeau sau dacă nu făceau ce li se cerea, amenințarea cu comisii de disciplină dacă refuză munca suplimentară, dar și alte tipuri de presiune. „De exemplu: monitorizarea timpului petrecut la toaletă, inclusiv prin a li se impune să aibă telefonul la toaletă ca să îi se răspundă când sună directorul”, au punctat aceștia.

Alte acuzații se referă la neacordarea concediilor de odihnă și intimidări privind concediile medicale sau concediul de creștere a copilului. „Unei angajate care a revenit din concediu de creștere a copilului i-a spus că a fost într-o lungă vacanță și că nu va face față, încercând să o determine să demisioneze”, au susținut ei.

Sindicaliștii spun că în ciuda sesizărilor repetate transmise către ITM București, Inspecția Muncii și Ministerul Culturii, „răspunsurile au fost neadecvate sau inexistente, permițând astfel continuarea abuzurilor”.

În aceste condiții, Federația Sindicatelor din Cultură și Presă CulturMedia i-a cerut premierului Marcel Ciolacu „să se implice de urgență pentru a opri aceste abuzuri sistematice și pentru a asigura respectarea drepturilor angajaților din muzee”.

Acuzaţii de hărţuire sexuală la Muzeul de Artă. Ministerul Culturii va trimite Corpul de Control

Instituția condusă de Raluca Turcan a anunțat joi, 1 august, că va trimite Corpul de Control la Muzeul Naţional de Artă al României, pentru că au fost trimise memorii din partea angajaţilor care au reclamat că în trecut a existat discriminare, presiune şi chiar hărţuire sexuală.

„În cadrul conflictului mai vechi din cadrul MNAR, au fost depuse la Ministerul Culturii 7 memorii (toate odată) în data de 19 aprilie 2024 care invoca disfuncţionalităţi în activitatea instituţiei, discriminare, presiune şi unul care se refera la acțiuni ce pot fi interpretate drept hărţuire cu tentă sexuală (memoriul 2313/19.04.2024), plus o sesizare a directorului economic (în data de 23.07.2024)”, a precizat Ministerul Culturii. 

Urmărește-ne pe Google News