UPDATE. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că salarizarea personalului din administraţia locală va rămâne, potrivit proiectului legii salarizării unitare, la latitudinea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene, însă nu la bunul lor plac.
„Rămâne la latitudinea, dar nu la bunul plac. Am susţinut tot timpul şi susţin în continuare ideea de descentralizare şi de autonomie locală. Nimeni nu poate face o grilă care să fie valabilă şi pentru comună şi pentru un municipiu foarte mare. În acest sens, în funcţie de bugetul fiecăruia, s-au stabilit două limite – una minimă, care va fi în fiecare an salariul minim brut pe ţară, şi una maximă, salariul viceprimarului, pentru ca niciun funcţionar să nu aibă salariul mai mare decât primarul. În interiorul acestor două limite va fi o grilă în funcţie de posturile şi funcţiile aprobate de consiliul local în care vor respecta o ierarhie, adică un şef de birou nu va putea avea un salariu mai mare decât un director, de exemplu, dar ei vor decide în funcţie de bugetul pe care îl au câţi directori vor dori să aibă în acea primărie şi ce salarii vor avea”, a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.
„Dacă pui o grilă foarte mică, cei de la un municipiu mare, unde munca este mult mai grea, vor fi obligaţi să dea salarii mici. Şi atunci fiecare va decide, dar nu va fi la bunul plac”, a adăugat Liviu Dragnea.
Circa 1.000 de angajați din primării și consilii județene protestează la această oră în fața Parlamentului, sunt nemulțumiți că documentul care este dezbătut, zilele acestea, în comisia de muncă din Camera Deputaților nu prevede o grilă de salarizare și pentru această categorie de bugetari. Salariile vor fi stabilite prin hotărâri ale consiliile locale sau județene.
„Sunt două tipuri de acţiuni de protest. În primul rând va avea loc un miting în faţa Palatului Parlamentului, care începe la ora 11:00 şi vor participa între 5.000 şi 10.000 de oameni. Iar în teritoriu va fi grevă generală în toate primăriile şi consiliile judeţene. Motivele protestului sunt legate, în primul rând, de lipsa grilei de salarizare pentru administraţia publică locală”, a declarat preşedintele SNFP, Sebastian Oprescu.
”Este o salarizare subiectivă care va duce la abuzuri din partea primarilor și a președinților de consilii județene”, a mai spus acesta.
”Nu putem să avem o salarizare subiectivă, că, de fapt, asta dorește doamna ministru. Eu cred că va influența foarte mult corectitudinea aplicării legii, pentru că atunci când nu-ți convine atitudinea unui funcționar public care își face foarte bine treaba îi creezi o presiune, în sensul că îi dai salariul minim pe economie, că nu te oprește absolut nimic din legea respectivă și acea persoană care nu răspunde comenzilor politice va trăi cu salariul minim pe economie”, a spus Sebastian Oprescu.
Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu spune că proiectul legii salarizării nu va fi modificat și că e dreptul sindicaliștilor să facă grevă.
Tot marţi, angajaţii din domeniul Protecţiei Mediului Cluj, Satu Mare şi Arad au declanşat conflictul de muncă, nemulţumiţi de salariile actuale şi de faptul că prin legea salarizării unitare, creşterile semnificative for fi făcute abia din 2018 sau 2019. Timp de 2 ore, între 11 și 13, angajații nu vor lucra cu publicul. Ușile sediului sunt închise în intervalul în care are loc protestul, iar pe uși au pus un anunț în care anunță că, timp de 2 ore, în instituție nu se lucrează.
Și angajaţii APIA ar putea declanşa conflictul de muncă, nemulţumiţi de faptul că Senatul a respins amendamentele propuse pentru proiectul legii salarizării.
Totodată, angajaţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului s-au alăturat funcţionarilor din administraţia publică şi din sistemul de protecţia a mediului, anunţând că vor participa la acţiunile de protest.
„După refuzul categoric al doamnei Olguţa Vasilescu, ministrul muncii, de a soluţiona problemele salariale ale acestei categorii profesionale cu o activitate atât de complexă şi importantă pentru societatea românească, comisarii protecţiei consumatorilor au intrat în proteste exprimate prin încetarea activităţii şi pichetarea instituţiilor în care lucrează. Revendicare: – salarizarea sistemului ANPC pe aceeaşi grilă cu ANSVSA! Astfel, aceasta categorie profesională protestează astăzi, marţi, 30 mai 2017, alături de colegii din administraţia publică locală şi atrage si alte institutii din administratia publică centrală precum Garda de mediu, Inspecţia muncii şi altele”, transmite Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici printr-un comunicat de presă.
Și grefierii din Prahova, Arad şi Constanţa protestează marți față de proiectul legii salarizării. Aproximativ o sută de grefieri de la Tribunalul Prahova şi Judecătoria Ploieşti protestează în faţa instanţelor, nemulţumiţi de prevederile noii legi a salarizării. Concret, aceștia se plâng de faptul că, dacă legea salarizării intră în vigoare, pot pierde chiar până la 1.300 de lei din salarii, iar cei cu studii medii vor avea salarii mai mari.
Protestul grefierilor nu afectează ședințele de judecată, care nu au fost suspendate. Grefierii poartă afişe cu mesaje precum: „Protest spontan împotriva legii salarizării unice” sau ” Salarizare proporţională cu vechimea în muncă”, potrivit Mediafax.
Și specialiștii IT din justiție amenință cu proteste. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că proiectul legii salarizării ar înjumătăți salariile, iar specialiștii IT din justiție ar fi încadraţi la nivelul salarial al funcţionarilor publici.
„Vrem să atragem atenţia casei politice şi opiniei publice cu privire la nedreptate care se crează prin acest proiect al legii salarizării unitare. Mă refer la excluderea unei întregi categorii profesionale din familia ocupaţională justiţie şi plasată undeva la funcţiile comune, ceea ce înseamna o mare nedreptate şi reduceri salariale între 50% şi 70%. Asta va duce, evident, la demisii în masă şi, prin urmare, calitatea serviciilor va scădea. Veniturile unui specialist IT, în prezent, sunt cuprinse între 6.000 şi 11.000 de lei, iar prin faptul că vom fi încadraţi la nivelul salarial al funcţionarilor publici vom ajunge să câştigăm cât un portar sau o femeie de serviciu. Noi dorim să rămână actuala formă de salarizare, cel puţin în cazul nostru, al specialistilor IT. În condiţiile în care în Parlament nu se va ajunge la o variantă a legii salarizării, acceptată de specialiştii IT, luam în calcul proteste la nivelul întregii ţări, asta însemnând inclusiv oprirea lucrului în instanţe”, a declarat Daniel Ciortan, specialist IT în cadrul Ministerului Justiţiei, potrivit Mediafax.
În cazul în care protestul informaticienilor va avea loc, „accesul la bazele de date ale MAI va fi blocat, programul Ecris nu va mai fi actualizat, internetul în instanţe va fi, de asemenea, blocat. Deci, toate dosarele care vor fi pe rol rămân în aer, persoanele arestate preventiv vor fi puse în libertate pentru că le vor expira mandatele”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro