La începutul emisiunii, Raed Arafat i-a sfătuit pe oameni să sune la DSP, dacă au aflat că testul lor e pozitiv, pentru a cere sfaturi.
Cetățeanul care are o urgență, care nu se simte, nu respiră bine, trebuie să sune la 112. La DSP, se sună dacă ți-a venit testul pozitiv, pentru a cere sfaturi, se cer detalii despre carantină.
Raed Arafat:
Doar că o problemă majoră o reprezintă faptul că la telefoanele DSP nu răspunde mereu cineva. Mai mulți oameni s-au plâns de acest lucru, în ultima perioadă.
Libertatea a semnalat disfuncționalitățile acestei instituții în cazul fetei de 22 de ani din Rucăr care a murit la câteva zile după mama ei, în cel al unui tânăr cu COVID care s-a dus singur la spital după ce DSP nu i-a răspuns la telefon sau în cel al unei femei din Timișoara care a primit un răspuns șocant.
Arafat: “O să mă interesez care este situația”
În experimentul făcut live de televiziunea Digi24, au fost apelate aproape 9 numere de telefon de la DSP București. Niciun răspuns.
”Nu pot să justific așa ceva. O să mă interesez care este situația, o să vorbesc cu STS”, a declarat Raed Arafat, care a recunoscut că trebuie verificat sistemul de apelare și trebuie suplimentat numărul angajaților.
Deci aici chiar îmi pare rău. Chiar o să ridic problema. Trebuie găsită o soluție aici, fără nici o discuție, S-au detașat destui oameni acolo. Nu înțeleg de ce sună de doar 3-4 ori și după aia intră mesageria. Trebuie văzut modul lor de organizare,
Raed Arafat, la Digi 24:
După 30 de minute și abia la al 10-lea număr încercat a răspuns una dintre angajatele de gardă la DSP București.
Aceasta a spus că este de serviciu, alături de alte două colege, ”dar nu facem față telefoanelor, care sună încontinuu”. Fiecare dintre persoanele de gardă ar trebui să răspundă la trei aparate care sună în același timp: ”Ca să vă răspund, am închis trei apeluri în așteptare”.
“Nu știu durata medie a timpului de așteptare pentru apelant”
Ulterior, Florentina Iacobi, director adjunt al DSP București, a spus că ”prelucrăm 200 de cazuri pe zi, dar nu pot să precizez durata medie a timpului de așteptare pentru o persoană care ne sună”.
”Vom dubla numărul angajaților de gardă. Sunt probleme vechi la DSP București, noi suntem răspândiți în cinci sedii”, a mai spus Iacobi.
La final, Arafat a afirmat că Direcțiile de Sănătate Publică nu sunt în subordinea sa, ci a Ministerului Sănătății, dar va ridica această problemă reacției DSP-urilor la solicitările cetățenilor în următoarele întâlniri cu Comitetul Național pentru Situații de Urgență.