Mai exact, funcționarii Fiscului vor putea încasa 15% din totalul amenzilor sau sumelor recuperate din prejudicii constatate de Fisc.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost deseori criticată de către Direcția Națională Anticorupția (DNA) pentru faptul că nu recuperează prejudiciile stabilite prin decizii definitive ale justiției.

Recent, Laura Codruța Kovesi declara, într-un interviu pentru Libertatea, că instituția are sechestre în valoare de 2 miliarde de euro pentru dosarele instrumentate în ultimii ani.

Ministerul de Finanțe justifică măsura prin faptul că deficitul bugetar trebuie să rămână sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB), iar angajații Fiscului trebuie să fie cointeresați să aducă bani la buget.

Campioni la evaziune fiscală

Studiile arată că România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană ca procent.

De asemenea, în nota de fundamentare se arată că 1.086 de angajați ai Fiscului au plecat de la stat în primele trei trimestre ale anului.

”Art.1 – (1) Începând cu anul 2018, Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin înființarea unei activități finanțate integral din venituri proprii, poate reține, ca venituri proprii, o cotă de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ fiscale, procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor și hotărâri judecătorești pronunțate în materie penală care au la bază sesizări ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală, rămase definitive în sistemul căilor de atac, reprezentând:
a) impozite, taxe și contribuții, stabilite suplimentar prin decizii de impunere, stinse prin încasare, compensare sau executare silitã;
b) obligații fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin încasare, compensare sau executare silitã;
c) valoarea sumelor încasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese verbale de constatare și sancționare a contravențiilor ale Agenției Naționale de Administrare Fiscalã;
d) repararea prejudiciului material și sume confiscate prin hotãrâri judecãtorești pronunțate în materie penalã care au la bazã sesizãri ale Agenției Naționale de Administrare Fiscalã, stinse prin încasare, valorificare sau executare silită.

(2) Constituirea veniturilor se face din sumele stinse într-un exercițiu financiar, cu condiția ca actele prevăzute la alin.(1) prin care au fost stabilite sumele respective să rămână definitive în sistemul căilor de atac în același exercițiu financiar.

(3) În situația în care exercițiul financiar în care se sting sumele diferă de exercițiul financiar în care actele prevăzute la alin.(1) rămân definitive în sistemul căilor de atac, constituirea veniturilor se face din veniturile bugetare ale exercițiului financiar în care cele două condiții, respectiv stingerea și rămânerea definitivă, sunt îndeplinite cumulativ”, se arată în proiect.

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News