„Ar fi trebuit să fie un eveniment generos, organizat la nivel naţional, o sărbătoare a muzeelor şi a oamenilor ce slujesc acest domeniu şi un moment aniversar de referinţă – 20 de ani de Noaptea Muzeelor în România! Din păcate, suntem obligaţi, având în vedere tratamentul umilitor şi discriminatoriu la care suntem supuşi, să oferim guvernanţilor un eveniment memorabil – la fel de «aniversar»”, se arată în comunicatul datat 28 martie.
Lucrătorii din domeniul protecţiei patrimoniului cultural au acuzat condițiile și contextul în care sunt nevoiți să lucreze.
„Comemorăm: 20 de ani de degradare continuă a mediului de muncă în instituţiile cu rol în gestionarea patrimoniului cultural naţional; 20 de ani de subfinanţare cronică a instituţiilor cu rol în gestionarea patrimoniului cultural naţional; 20 de ani de tratament discriminatoriu între instituţiile de spectacol şi muzee şi biblioteci”, scrie în comunicat.
Profesioniștii din muzee au mai acuzat o presiune birocratică, despre care spun că durează de 20 de ani și care blochează performanța instituțiilor culturale. Totodată, au mai spus că nevoile și contribuțiile profesioniștilor din domeniu sunt ignorate, iar patrimoniul cultural este „devalizat și degradat” din lipsa unei legislații adecvate și a planurilor de protecție în caz de urgență.
În comunicat nu s-a precizat dacă acțiunile pe care le pregătesc sindicaliștii pentru guvernanți vor include greve, proteste sau alte forme de manifestare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Aura1 • 01.04.2024, 21:45
Ăștia au mai rămas să facă grevă, nu le mai ajunge nimic, nici măcar locul dr muncă...
TZTZ • 01.04.2024, 16:20
Si abia acum protestati...pana acum a fost bine si deodata nu este bine?