Unele companii au încercat să-și încurajeze lucrătorii și clienții să se vaccineze. Altele au spus că vor merge pe restricții pentru cei nevaccinați, în timp ce câteva companii au avertizat că sunt dispuse să-și concedieze angajații care nu vor aduce dovada vaccinării anti-COVID-19.
Saran Holding, care are în proprietate mai multe trusturi media, a fost prima companie care a decis să impună obligativitatea vaccinării printre angajați. Luni, a anunțat că îi va concedia pe angajații care vin la birou nevaccinați după data de 15 septembrie.
O decizie similară a fost luată și de Bahceșehir, un lanț de școli private care a anunțat că nu va mai continua colaborarea cu angajații care nu se vaccinează până la începutul noului semestru școlar.
Directorul Bahceșehir, Hussein Yucel, a spus că îi respectă pe angajații care refuză să se vaccineze, însă nu mai poate menține colaborarea cu ei pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor.
Acest anunț al companiilor a determinat o dezbatere aprinsă în Turcia privind legalitatea concedierii angajaților care refuză să se vaccineze.
Saran Holding, care deține mai multe unități media, s-a dovedit a fi primul care a obligat jaburile în Turcia. Acesta a declarat luni că va concedia angajații care vin la birou nevaccinați după 15 septembrie.
Cu toate că experții internaționali spun că firmele au autoritatea legală să ia aceste măsuri, companiile au fost reticente până acum de teama reacțiilor.
În Turcia însă, experții spun că angajatorii nu pot, din punct de vedere legal, să își oblige angajații să se vaccineze, însă pot să le încheie contractele de muncă pe motiv că pun în pericol sănătatea publică.
„În Legea Muncii, nu există o reglementare specifică în acest caz, mai ales în condiții de pandemie. Constituția include principii ale libertății persoanei și pentru confidențialitate și viață privată. Pe baza acestor reguli nu putem forța pe nimeni să se vaccineze. Pe de altă parte, și angajatorul dispune de libertatea muncii”, spune Cigdem Șeli Dilek, avocat turc din domeniul de business.
„Angajatorii pot să încheie contracte dacă plătesc ulterior o sumă compensatorie celor concediați”, a conchis Cigdem Șeli Dilek.
FOTO: EPA