Cancelarul Angela Merkel a făcut un mare pas înapoi și a stabilit, împreună cu premierii landurilor din țară, că impunerea unui lockdown strict de Paște nu mai este o măsură luată în calcul.

Decizia discutată în timpul unei ședințe video neprogramate, miercuri, vine după ce anunțul inițial de luni privind impunerea restricțiilor a declanșat un val de critici, în special din partea bisericilor.

„Ideea unor restricţii severe de Paşte a fost creată cu cele mai bune intenţii”, a spus cancelarul, adăugând însă că planul a fost pripit şi nu ar putea fi pus în aplicare într-un timp atât de scurt.

„Această greşeală îmi aparţine doar mie”, a mai declarat Merkel.

Cancelarul și premierii landurilor stabiliseră marți că majoritatea magazinelor vor fi închise, adunările – interzise, iar serviciile religioase – anulate în weekendul de Paştele catolic şi protestant, între 1 şi 5 aprilie, în cadrul unei perioade de restricţii înăsprite pentru a opri creşterea numărului infecţii cu COVID.

„Situaţia este gravă. Numărul de cazuri creşte exponenţial, iar paturile de la terapie intensivă se umplu din nou”, a avertizat luni cancelarul german într-o conferinţă de presă, după aproape 12 ore de negocieri cu landurile federale.

Ea a descris o „creştere exponenţială” a pandemiei, provocată de mutaţia britanică. Germania se confruntă cu o „nouă pandemie, clar mai letală, clar mai infecţioasă şi contagioasă mai mult timp”, a avertizat ea.

Guvernul se află într-o situație complicată, într-un moment în care epidemia este în creștere. Institutul Robert Koch a confirmat miercuri 15.813 noi cazuri zilnice și 248 de decese.

În același timp, alianța conservatoare a lui Merkel, CDU/CSU, se confruntă cu nemulțumirea tot mai mare a populației și a scăzut iarăși în sondajele de opinie, la un scor de doar 26%, potrivit unei analiza FORSA, publicate chiar miercuri, o veste proastă într-un an electoral crucial.

 
 

Urmărește-ne pe Google News