Petro Poroșenko, președintele Ucrainei, a cerut NATO să trimită nave militare în zona Strâmborii Kerci, în urma incidentului dintre Kiev și Moscova.
Alianţa Nord-Atlantică a anunţat joi că săptămâna viitoare va fi organizată o reuniune la care vor participa miniştrii de Externe ai statelor NATO şi omologul ucrainean, Pavlo Klimkin.
Cu acest prilej va fi dezbătută cererea Kievului care a cerut trimiterea unor nave militare NATO în zona Strâmtorii Kerci şi a Mării Azov.
Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO, a transmis că Alianța Nord-Atlantică va adopta o poziție prudentă.
„Există deja o prezenţă puternică a NATO în Marea Neagră şi vom continua să o evaluăm”, a declarat Oana Lungescu pentru AFP.
„De la anexarea ilegală a Crimeei de Rusia în 2014, NATO a consolidat considerabil prezenţa în Marea Neagră. În prezent, nave NATO efectuează misiuni de patrulare şi organizează frecvent exerciţii în Marea Neagră. În anul 2018, navele NATO au petrecut 120 de zile în Marea Neagră, comparativ cu 80 de zile în 2017, iar numeroşi aliaţi efectuează misiuni de poliţie aeriană în regiune”, a afirmat purtătorul de cuvânt al NATO.
„Trei state membre NATO – Bulgaria, România şi Turcia – sunt naţiuni riverane, cu propriile capacităţi naţionale desfăşurate în regiunea Mării Negre, şi există şi o brigadă multinaţională română cu sediul în Craiova”, a subliniat Lungescu.
Cancelarul german Angela Markel a afirmat că actuala criză ține „în totalitate de preşedintele rus Vladimir Puțin” și a pledat pentru evitarea „soluţiilor militare”.
„Problemele de acest fel pot fi rezolvate doar prin dialog”, a declarat Angela Merkel, citată de BBC.
Potrivit Mediafax, Angela Merkel i-a transmis lui Petro Poroşenko că va încerca să abordeze problema cu Vladimir Putin la summitul naţiunilor dezvoltate şi emergente din Grupul G20.
„Nu poate exista o soluţie militară la astfel de confruntări”, a spus Merkel, conform sursei citate.
Miercuri, instanțe judiciare din Crimeea au hotărât arestarea preventivă pentru 60 de zile a celor 24 de ucraineni capturați de Rusia în urma incidentului naval produs în Marea Azov.
De asemenea, Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) a anunțat că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns ilegal în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile. În acest condiții, ambarcaţiuni ale FSB au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene pe care le-au capturat. Cei 24 de membri ai echipajelor au fost arestați.
Potrivit sursei citate, cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.
Ucraina a denunţat o „agresiune” a Rusiei şi a instituit Legea marţială timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia. Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO au criticat Rusia şi au cerut măsuri pentru detensionarea situaţiei.
Citește și Ger în România până duminică dimineață! Informații de ultimă oră de la meteorologi