După patru mandate în fruntea Germaniei, Angela Merkel a predat puterea în decembrie. Înainte de acest moment, Merkel a încercat să convoace discuții în format trilateral cu președintele rus și președintele francez Emmanuel Macron în vara anului 2021.

„Dar nu am avut puterea să obțin ce vreau”, spune Merkel într-un interviu pentru publicația germană der Spiegel. „Toată știa: în toamnă, ea (n.r. – Merkel) va pleca”.

De asemenea, în august, a efectuat o vizită la Moscova unde, spune acum, a simțit din plin senzația generală că „în termeni de putere politică eram terminată”. „Pentru Putin, doar puterea contează”, subliniază fostul lider german.

Acest sentiment general că nu mai avea putere a fost vizibil, povestește Merkel, din faptul că Putin l-a adus pe ministrul de externe Serghei Lavrov să asiste la discuții, după ce la toate întâlnirile anterioare discuțiile s-au purtat unu la unu.

Ca urmare a invaziei declanșate pe 24 februarie de Putin, precedată de săptămâni de acumulare militară masivă la granițele Ucrainei, mulți au acuzat-o pe Angela Merkel, dar și pe alți lideri ai UE că ar fi trebuit să adopte o poziție mai dură față de Kremlin.

Deputatul Roderich Kiesewetter, un expert în politică externă din Uniunea Creștin Democrată (CDU) – fostul partid al lui Merkel, se numără printre cei care spun că știa că Vladimir Putin încearcă să împartă și să slăbească Europa, dar credea că „puterea soft” este abordarea corectă. El a susținut înainte de invazie că Germania era prea dependentă de gazul rusesc.

În interviul acordat pentru der Spiegel, Angela Merkel a spus că poziția ei cu privire la Ucraina în discuțiile de pace de la Minsk i-a oferit Kievului timp pentru a se apăra mai bine împotriva armatei ruse.

Un acord de încetare a focului a fost încheiat la Minsk după anexarea ilegală de către Rusia în 2014 a peninsulei Crimeea și în timpul războiului său purtat prin intermediari în regiunea Donbas. Dar punctele-cheie, inclusiv dezarmarea și supravegherea internațională, nu au fost implementate.

Angela Merkel a spus că nu regretă că a renunțat la putere, deoarece a simțit că guvernul ei nu reușește să facă progrese nu numai în ceea ce privește criza din Ucraina, ci și conflictele din Moldova, Georgia, Siria și Libia, în toate acestea fiind implicată Rusia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News