Criza refugiaților în 2015 și lupta cu pandemia de coronavirus sunt cele mai dificile provocări cu care s-a confruntat Angela Merkel în mandatele de cancelar. „Ambele probleme m-au solicitat în plan personal: numărul mare de refugiați care au sosit atunci, situație pe care aș prefera să nu o numesc criză, pentru că oamenii sunt oameni”, a precizat Angela Merkel, în interviul acordat șefului departamentului de Știri de la Deutsche Welle, Max Hofmann.
Presiunea refugierii oamenilor din Siria și din alte țări vecine a fost atunci foarte puternică, a spus Merkel. Referitor la pandemia de coronavirus, Angela Merkel a spus că „s-a văzut cât de direct sunt afectați oamenii. O situație în care este vorba de destine umane”.
Merkel, despre mişcarea pro-climă: „Trebuie să facă presiuni!”
Despre tema tot mai apăsătoare a combaterii schimbărilor climatice, cancelara admite că nu s-a făcut deocamdată destul. „În lupta împotriva schimbărilor climatice, rezultatele de până acum sunt insuficiente”, spune Angela Merkel. „Le spun celor tineri: trebuie să facă presiuni”, a adăugat Merkel. Avertismentele tot mai dure ale cercetătorilor privind inundațiile și seceta extremă în lumea întreagă sunt descrise de Merkel drept „îngrozitoare.”
„Am devenit mai rapizi, dar niciodată separarea de estimările oamenilor de știință nu a crescut atât de mult ca în prezent. Acest aspect trebuie să se schimbe în acest deceniu. Trebuie din nou să ținem seama de estimările științifice, ceea ce înseamnă să evităm ca încălzirea globală să depășească nivelul de 1,5 grade Celsius”, susţine Angela Merkel, care a fost ministrul Mediului și a condus primul summit climatic al ONU în 2005 la Berlin.
De ce s-a afişat cu posibilul succesor: „Este un semnal liniștitor într-o lume foarte turbulentă”
La summit-ul G20 din Italia, Angela Merkel, cancelar în exercițiu, s-a afișat de mai multe ori demonstrativ cu probabilul ei succesor Olaf Scholz de la SPD, actualul ministru de finanțe. Merkel a spus că, în zilele petrecute la reuniunea G20 din Italia, a fost important pentru ea să transmită un mesaj oamenilor. „Când lumea are sentimentul că există o relație bună între actuala șefă de guvern și probabilul ei succesor, atunci acesta este un semnal liniștitor într-o lume foarte turbulentă. Așa mi s-a părut corect”, a precizat Merkel.
„Nu știu deocamdată ce voi face după. Am spus că mă voi odihni puțin la început și mă voi gândi la ceva”, a răspuns Angela Merkel, fiind întrebată ce va face în curând când nu se va mai afla la conducerea țării. „O să vă obișnuiți”, a mai transmis Angela Merkel, la remarca lui Max Hofmann, cum că este greu de imaginat, după 16 ani, că doamna Merkel nu va mai fi la cancelaria federală.
Mai multe, pe Deutsche Welle.