”Acțiunile Rusiei în criza ucraineană i-au zguduit profund pe aliații noștri din Est, când prevalența dreptului și inviolabilitatea frontierelor sunt puse în cauză prin cuvinte și fapte, atunci încrederea scade”, a declarat Angela Merkel în Bundestag.

Citește și: Summit NATO | Care sunt principalele teme ale summitului de la Varșovia

Totodată, cancelarul german a adăugat că summitul de la Varșovia are loc ”într-o etapă în care situația din domeniul securității în interiorul și în jurul Europei s-a transformat într-un mod semnificativ”.  Trimiterea unor batalioane în ţările din Europa de Est de la frontiera cu Rusia, exerciţii şi bugete militare în creştere, se află printre măsurile pe care conducătorii NATO le vor finaliza, la Varşovia, în vederea unei consolidări a Alianţei în faţa Rusiei – care a fost decisă încă de la începutul crizei ucrainene.

Citește și: Summit NATO 2016: Reuniune crucială la Varșovia. Ce măsuri vizează România

În plus, Germania este invitată să participe la formarea a patru batalioane (între 600 şi 1.000 de militari), care vor fi trimise prin rotaţie începând din 2017  în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. În același discurs susținut în Bundestag, Angela Merkel a afirmat că NATO vrea să reia dialogul cu Rusia. „O securitate durabilă în Europa nu poate să fie făcută decât cu Rusia şi nu fără ea”, a declarat cancelarul german.

Citește și: NATO își arată mușchii în fața Rusiei: 31.000 de soldați din 24 de țări participă la cel mai mare exercițiu militar organizat în Polonia

Președinții și premierii țărilor membre Alianței Nord-Atlantice se reunesc la Varșovia pe 8 și 9 iulie, unde se va desfășura summitul NATO.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News