Conservatorii germani au declarat, joi, după întâlnirea dintre Angela Merkel și Martin Schulz că sunt dispuși să înceapă negocierile cu social democrații pentru a forma o coaliție de guvernare. SPD, însă, a transmis că vor lua o decizie abia în cursul zilei de vineri.
Cei doi lideri ai principalelor partide din germania, cancelarul Angela Merkel și fostul președinte al Parlamentului European Martin Schulz s-au întâlnit miercuri la Berlin pentru discuții preliminarii privind o alianță viitoare, dar presa scrie că nu s-a ajuns la nicio concluzie și criza politicăî prin care trece țara pare să se adâncească.
La discuțiile de miercuri, conservatorii lui Merkel le-au cerut social-democraților să ofere garanții cî odată intrați într-o coaliție nu vor veni în mod repetat cu propuneri noi. De cealaltă parte, Schulz a sugerat ca, în locul reluării „marii coaliții” guvernamentale de dinainte de alegeri, SPD și CDU să formeze o alianță mai largă, care să-i permită formațiunii sale de centru-stânga să obiecteze și să colaboreze cu opoziția în unele aspecte.
Conducerea SPD va anunța vineri dacă va lansa oficial negocierile pentru intrarea la guvernare în ianuarie, sau decide să rămână în opoziție.
Germania se află într-o perioadă de incertitudine cum nu a mai cunoscut niciodată în ultimele șapte decenii. Un moment aproape istoric, cum l-a calificat însăși Angela Merkel. Cele trei partide care încercau să formeze un guvern de coaliție nu s-au putut înțelege, declanșând astfel o criză politică. Merkel riscă să piardă al patrulea mandat de cancelar, iar țara s-ar putea îndrepta spre alegeri anticipate.
Merkel a spus că va rămâne în funcția de cancelar interimar și se va consulta cu președintele Frank-Walter Steinmeier despre ce va face în continuare, adăugând că o înțelegere a fost la îndemână. „În calitate de cancelar, voi face totul pentru a se asigura că această țară este bine gestionată în săptămânile dificile care vor veni”.
Partidul lui Merkel a fost slăbit după alegerile din septembrie, în timp ce alegătorii germani au fost supărați pe decizia sa din 2015 de a deschide granițele Germaniei pentru peste un milion de solicitanți de azil.
În urma ieșirii FDP de la negocieri, Germania se îndreaptă spre două opțiuni fără precedent în epoca postbelică: Merkel formează un guvern minoritar sau președintele convoacă alegeri anticipate.
Social-democrații de centru-stânga (SPD), actualii parteneri de coaliție ai lui Merkel, care au fost al doilea cel mai mare partid în alegeri, au exclus o nouă alianță cu conservatorii. Dar încă mai sunt voci care speră ca partidul lui Martin Schulz să se răzgândească, deoarece varianta alegerilor anticipate este favorabilă partidelor extremiste.