Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul Germaniei Angela Merkel le pun nervii la încercare autorităţilor de la Bucureşti atunci când vine vorba de aderarea României la spaţiul Schengen

Informaţia venea ca o confirmare a opoziţiei deschise manifestate, în ultimele luni, de Franţa şi de Germania, prin preşedintele Nicolas Sarkozy, respectiv, cancelarul Angela Merkel, care s-au declarat împotriva aderării României şi Bulgariei, în luna aprilie, la spaţiul Schengen, pe motiv că cele două ţări nu îndeplinesc toate criteriile necesare, în special pe cele privind combaterea corupţiei şi a traficului de persoane.

Ce i-a supărat pe nemţi şi francezi?

Cu toate că ştirea a fost apoi dezminţită de oficialii ungari, la câteva ore de la apariţia ei, este interesant faptul că ea a fost lansată din Germania, ţară care, alături de Franţa, şi-a declarat public opoziţia faţă de includerea ţării noastre în zona Schengen. Motivele pentru care cele două mari puteri s-ar opune aderării ar fi, conform senatorului PSD Titus Corlăţean, de natură economică. El a declarat că francezii sunt deranjaţi că au pierdut, din cauza corupţiei autorităţilor de la Bucureşti, contractul de construire a Autostrăzii Comarnic-Braşov, în valoare de 4,8 miliarde de euro, în timp ce autorităţile germane sunt nemulţumite că statul român nu plăteşte datoriile de peste 150 de milioane de euro pe care le are la firmele nemţeşti.

Scăpăm de taxele vamale

Aderarea la spaţiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor din această zonă. Practic, cetăţenii români pot tranzita toate cele 25 de state care fac parte din spaţiul Schenghen, fără să prezinte nici un act la vamă. Avantaje majore ar avea şi firmele din România, care scapă de plata taxelor vamale pentru mărfurile vândute în ţările din acest spaţiu.

Teodor Baconschi, dispus să demisioneze

Teodor Baconschi (foto), ministrul afacerilor externe, a declarat, ieri, că ar accepta să-şi dea demisia dacă şeful Guvernului din care face parte i-ar cere acest lucru, ca urmare a amânării aderării la spaţiul Schengen: “Dacă şeful Guvernului din care fac parte mi-ar cere aşa ceva, aş accepta, chiar dacă, din punctul de vedere al ministerului pe care-l conduc, toate temele noastre Schengen sunt îndeplinite”.

Doi francezi s-au urcat în avion cu pistoale

Deşi francezii refuză aderarea României la spaţiul Schengen, invocând securitatea scăzută a graniţelor noastre, jurnaliştii din Hexagon demonstrează că nici autorităţile lor nu sunt mai grozave. Doi gazetari au dovedit că oricine se poate urca în avion cu un pistol, păcălind sistemul de securitate de pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris şi de pe cel din Marsilia. Ei au reuşit să treacă de filtre cu câte o armă în bagajele de mână.

Citeşte şi:

Confuzie în cazul aderării României în spaţiul Schengen

Europarlamentarul Adrian Severin: „Franţa ar trebui exclusă din Schengen”

Băsescu: „Îmi asum responsabilitatea eşecului aderării României la Spaţiul Schengen”

 
 

Urmărește-ne pe Google News